Аржевітін — уродженець Колочави, нині мешкає в Києві. Його кредо — жити і творити. Захоплення викликає невтомна праця в ім’я своєї малої батьківщини й цілої держави. Пан Станіслав входить до Національної спілки письменників України. Має у своєму літературному доробку масштабні та глибокі за змістом томи з серії «Історія верховинського села» — «Колочава. Шугаї», «Колочава. Релігія», «Карпатська Україна: епоха в добі», «Закарпатська Україна: викорінення Карпатської України», «Шкільництво».

З нагоди свого 60-річчя, що припало на початок червня, нинішній завідувач кафедри банківської справи Київського національного економічного університету ім. В. Гетьмана, доктор економічних наук видав новий фоліант «7 життєвих проектів Станіслава Аржевітіна». У книжці є такі розділи: «Сім’я», «Бізнес», «Політика», «Наука», «Краєзнавство», «Громадськість» та «Архівографія». Це основні напрями, що стали, за словами самого автора, «дорожньою картою життя». Орієнтуючись на власну формулу десяти принципів буття, де домінують цілеспрямованість, відповідальність, лідерство і патріотизм, Станіслав Михайлович у книжці розповідає про втілення мрій і головні свої здобутки, що принесли вагому користь родині та суспільству.

Ювілянт зізнається, що напередодні 60-ліття він досяг понад тисячу перемог. З такої довгої низки тріумфів важко виділити головне! Приміром, чого вартий бодай заснований ним у Колочаві і нині один із найпопулярніших у країні музей-скансен «Старе село», що прославив гірське село ледь не на весь світ. Або чималий внесок у теперішній розвій краєзнавства, відродження традицій Українського козацтва, участь у Революції Гідності на Майдані, благодійництво...

Звісно, такі люди, як Станіслав Аржевітін, є яскравими маяками у теперішньому бурхливому життєвому морі. У передмові автор зазначає, що мета книжки — «показати читачеві, як можна, а для когось — і як потрібно — в житті творити, реалізовувати, зберігати і публічно демонструвати свої плани та здобутки».

Міжгір’я

Закарпатської області.

Фото автора.