Навпаки, фахівці оцінюють стан майже всіх культур на полях Хмельниччини як добрий. Це доволі висока оцінка, оскільки традиційно переважає задовільний стан.

Щоправда, певні труднощі і випробування довелось таки пережити як самим рослинам, так і тим, хто за ними доглядає. Так, доволі холодні весна та початок літа змусили кукурудзу дещо стриматись у своєму розвитку. Але пізніше, отримавши достатньо вологи, вона почала швидко нарощувати зелену масу.

А високі температури, коли позначки на термометрах перевищували 35 градусів, дещо призупинили ріст картоплі. Але, на радість селян, котрі вирощують майже 98 відсотків картопляного запасу краю, згодом ситуація виправилась. Тож наразі є сподівання, що дефіциту бараболі не буде.

Загалом остання декада червня — перша липня виявилися сприятливими для формування практично всіх зернових. Тепер озимі минають стадію воскової стиглості, і в багатьох господарствах сподіваються вже днями розпочати жнива. Традиційно стартують зі збирання ячменю в південному Кам’янець-Подільському районі.

Однак виводити зернозбиральну техніку на поля, на жаль, доведеться не всім. Рясні зливи й грози завдали чималих збитків деяким орендарям. Урятувало те, що вони були локальними і не захоплювали великі території. Та все ж це мало втішає тих, хто практично позбувся цьогорічного врожаю. Про те, що град «змолотив» всю пшеницю, розповів фермер, який обробляє землю поблизу Сатанова. Не пощастило й селянам із цієї зони. У багатьох вітер і градобій знищили чи не весь урожай на городах і в садках.

Схожа ситуація спостерігалася і в деяких селах поблизу обласного центру, в інших районах. Селяни розповідали про випадки, коли буревій просто «зрізав» фруктові дерева, а про інше вже й говорити не доводиться.

Але тепер на більшості ланів картина зовсім інша. Як зазначають в обласному департаменті розвитку агропромислового комплексу, є всі сподівання, що врожай пшениці, жита, інших ранніх зернових, гороху буде добрим. Хоча робити прогнози ще зарано, проте в краї планують уже традиційно зібрати загалом приблизно чотири мільйони тонн збіжжя.

Але до цього ще далеко. Наразі починають цвісти поля із соєю та гречкою. Зав’язуються качани кукурудзи. Непогано почувається й буряк — рослини вже закрили листям міжряддя. Попри те, що довелося пережити як палюче сонце, так і надмірні опади, загалом суми температур близькі до середніх, які спостерігаються в області останніми роками. А от щодо вологи, то дощі більше налякали, аніж нашкодили. У червні опади були вкрай нерівномірними на території краю. Синоптики зафіксували в різних місцях їхній рівень від тридцяти до дев’яноста відсотків до норми.

Тепер орендарі сільгоспугідь активно готуються до жнивної кампанії. Більшість забезпечена необхідною технікою і всіма іншими ресурсами. Єдине, що може стримувати швидке і успішне жнивування — це випробування погодою. Адже, як розповідають синоптики, традиційно на останню декаду липня в області припадають зливи. Не відкидають їх і цього сезону. Адже наразі в регіон повертається спека, а за нею можливі буревії.

Хмельницька область.