За даними МОЗу, за добу вакцинували від коронавірусу 83 177 людей, всього — 2 311 692, з яких отримали дві дози 1 215 284 людини.

Корпорація Pfizer, що розробила вакцину разом з партнером із ФРН BioNTech, скоро оголосить про необхідність третьої дози препарату від коронавірусу для стійкішого імунітету, днями анонсував Washington Post. Йдеться про бустерну дозу вакцини, яка вводитиметься через півроку після другої дози. Джерела видання повідомляють, що від неї титри антитіл збільшаться в 5—10 разів після перших двох ін’єкцій.

Зі свого боку Всесвітня організація охорони здоров’я порадила не змішувати вакцини від коронавірусу від різних виробників, назвавши це «небезпечною тенденцією», оскільки даних про вплив такого «коктейлю» на здоров’я мало, повідомляє Reuters.

«Це дещо небезпечна тенденція. Ми перебуваємо в зоні відсутності даних і доказів, які стосуються змішування вакцин. Ситуація в країнах буде хаотичною, якщо громадяни почнуть вирішувати, коли й хто прийматиме другу, третю та четверту дозу», — заявила головний науковий співробітник ВООЗ Сум’я Свамінатан на онлайн-брифінгу 12 липня.

Тим часом Київ не одержав жодної дози вакцини Pfizer для щеплення всіх бажаючих. У наявності є 28 тисяч доз цього імунопрепарату для першої вакцинації та 97 тисяч доз для щеплення тих, хто вже отримав першу ін’єкцію. Про це повідомив координатор вакцинації в Києві Василь Животенюк. За його словами, цією вакциною продовжать вакцинувати людей, старших за 60 років, колективи компаній, педагогів, соціальних і медичних працівників, а також чиновників. Животенюк заявив: МОЗ хоч і намагається охопити імунопрофілактикою якнайбільше українців, але достатньої кількості препаратів для цього не виділяє. Зокрема, коли почали прищеплювати препаратом Pfizer колективи компаній, необхідної кількості   доз не було. Тому це довелося робити вакцинами, які були призначені для другої ін’єкції людей з попередніх етапів, оскільки частину з них не використовували.

Координатор повідомив, що в МОЗі пропонують використовувати наявні залишки препаратів для вакцинації бажаючих, а для другого щеплення тих, хто вже одержав першу, використовувати партію вакцин, яка має прилетіти в Україну в липні. Проте чи точно відбудеться така поставка, чиновник сумнівається.

Напередодні, 12 липня, профільне відомство поінформувало, що американська вакцина проти коронавірусу від компаній Pfizer і BioNTech тепер доступна для всіх охочих в українських центрах вакцинації.

Україна одержує вакцину Pfizer дрібними партіями через специфіку зберігання, бо   везти одразу багато та зберігати в холодильнику — дорого, пояснила глава українського представництва Crown Agents Тетяна Коротченко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна».

«Ми організовуємо весь процес так, щоб на момент, коли вакцина прибула в Україну, усі товари, необхідні для вакцинації, були в наявності. Закуповуємо шприци для розведення препарату, шприци для ін’єкцій, фізрозчин, контейнери для утилізації — все це має приїхати одночасно, щоб вакцинація відбулася», — додала вона.

З 16 липня в київському Центрі вакцинації від COVID-19 українці віком 60+ зможуть прищепитися вакциною Comirnaty/Pfizer, крім вакцини CoronaVac, повідомила директор Департаменту охорони здоров’я Валентина Гінзбург. Відповідний запис уже відкритий у системі HELSI.ME. У КМДА закликають киян донести цю інформацію до своїх старших родичів і супроводити їх на вакцинацію. При цьому нагадують у Центрі вакцинації від COVID-19, українців, яким менш ніж 60 років, прищеплюють вакциною СoronaVac.