Василь Петьовка, Олександр Ковальов, Владіслав Поляк.

Після оголошення заяв, повідомлень та пропозицій народні депутати продовжили розглядати в другому читанні проект змін до деяких законів щодо порядку обрання (призначення) на посади членів Вищої ради правосуддя та діяльності дисциплінарних інспекторів Вищої ради правосуддя (№ 5068). Розпочали із поправки, яку, як і низку інших, подав народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Григорій Мамка. Він наголошував, що деякі положення в законі дублюються або мають невизначеність норм права.

«Цей закон про те, щоб усунути членів Вищої ради правосуддя від здійснення конституційних повноважень в частині притягнення до дисциплінарної відповідальності суддів і прокурорів, — зауважив, представляючи свою поправку, народний депутат від фракції «Європейська солідарність» Руслан Князевич. — А саме позбавлення їх можливості мати патронатні служби дисциплінарних інспекторів, котрі від імені членів ВРП готуватимуть матеріали, з якими вони потім у дисциплінарних палатах представлятимуть позицію щодо притягнення судді чи прокурора до відповідальності». Критикували поданий закон і представники «Батьківщини», але жодна поправка від представників опозиційних сил не знайшла підтримки в залі. Натомість за подану Анастасією Радіною («Слуга народу») поправку народні депутати проголосували. Вона стосувалася недопуску блокування роботи Вищої ради правосуддя в разі відсторонення за рішенням етичної комісії її членів. «Необхідно встановити строк, протягом якого орган призначення має зібратися і розглянути подання», — зауважила парламентарій і акцентувала, що таким чином ситуація, в якій членів ВРП відсторонять навічно, буде неможливою». Тоді Голова Верховної Ради Дмитро Разумков на вимогу Сергія Власенка поставив ще низку поправок на підтвердження. І після перерви народні депутати проголосували за проект змін в другому читанні та в цілому 259 голосами.

На вимогу двох фракцій виступив Сергій Євтушок («Батьківщина»), який звернув увагу на проблеми освітян. Із огляду на дефіцит освітньої субвенції, багато вчителів і досі не можуть отримати своїх відпускних і повноцінно відпочити до початку навчального року, зауважив парламентарій і закликав представників уряду розв’язати цю проблему. Також від двох фракцій виступили Володимир В’ятрович («Європейська солідарність») та Ярослав Железняк («Голос»), які закликали колег не голосувати за поправки, що стосуються відтермінування вступу в дію закону про мову.

Наступним у порядку денному стояв проект змін до статті 188-32 Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за невиконання законних вимог дисциплінарного інспектора Вищої ради правосуддя (№ 5069). Його також розглядали в другому читанні. Після розгляду нечисленних поправок документ підтримали 265 голосами. Тоді на вимогу двох фракцій виступив Сергій Шахов. Він звернув увагу на ситуацію із будівництвом залізниці на Луганщині й закликав розв’язати цю проблему хоча б у рамках програми «Велике будівництво».

Валерій Колюх, Олена Мошенець.

Народні депутати повторно після доопрацювання розглянули проект змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення затриманому, підозрюваному, обвинуваченому, засудженому права на отримання правової допомоги з пропозиціями Президента (№ 2063). Без розгляду за нього проголосували 338 народних депутатів. Тоді Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук презентував проект змін до деяких законодавчих актів щодо розвитку інституту старост з пропозиціями Президента (№ 4535). Глава держави вважає важливими та підтримує посилення спроможності інституту старост та правового регулювання утворення старостинських округів, запевнив Р. Стефанчук. Однак цим законом передбачаються зміни до закону про Конституційний Суд, а це не входить до предмета його правового регулювання. Відповідне положення Президент запропонував вилучити. Народні депутати підтримали цю пропозицію 317 голосами. І схвалили відповідний законопроект 259 голосами.

У другому читанні в середу розглянули і проект закону про заходи, спрямовані на подолання кризових явищ та забезпечення фінансової стабільності на ринку природного газу (№ 3508-д). На розгляді поправок наполягало не так багато парламентаріїв, тож цю процедуру пройшли швидко і схвалили закон в цілому 303 голосами.

За скороченою процедурою народні обранці розглянули і ухвалили в першому читанні проект закону про примусове виконання рішень (№ 5660).

На завершення народні депутати ухвалили низку законопроектів без обговорення. А саме: проект постанови про призначення у 2021 році іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених — докторів наук (№ 5740); проект постанови про звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг (№ 5753); проект закону про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України (№ 2325); проект змін до закону про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб щодо звільнення внутрішньо переміщених осіб від негативних наслідків невиконання грошових зобов’язань            (№ 2329). А також схвалили низку угод: про ратифікацію Рамкової угоди між Урядом України та Урядом Турецької Республіки про співробітництво у сфері будівництва житла для представників кримськотатарського народу та пільгових категорій громадян України (№ 0110); про ратифікацію Фінансової угоди «Програма з відновлення України» між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0109); проект закону про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду) (№ 0114).

Учора вітали з Днем народження народного депутата Володимира Іванова.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua