Під час засідання.

Верховна Рада ухвалила у другому читанні та в цілому (256 «за») проект закону «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності» (№ 3822).
Щоправда, обговорення поправок до законопроекту було непростим. Зокрема, представник «Батьківщини» Михайло Цимбалюк, назвавши законопроект надзвичайно важливим, додав, що він, на жаль, не ліквідує корупцію в оборонпромі. «Цим законопроектом усувається уряд від своїх повноважень. Цим законопроектом Міністерство оборони усувається від оборонного замовлення. І взагалі цей законопроект ліквідує повноту відповідальності держави за все, що відбувається в цьому концерні під час війни», — сказав він. Утім, його поправка, попередньо відхилена комітетом, не була підтримана й у сесійній залі.

Із заявою від двох фракцій під час засідання виступила Софія Федина («ЄС»), яка нагадала про річницю загибелі військового Ярослава Журавля.

Проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів та підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» (№ 5420) представив представник Президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук. За його словами, минуло майже десять років з того часу, як в Україні декриміналізовано контрабанду товарів та встановлено адміністративну відповідальність за порушення митних правил. «Протягом 2019—2020 років працівниками Державної митної служби складено 2339 протоколів про порушення митних правил посадовими особами підприємств на суму 3,56 мільярда гривень. Зазначене свідчить, що адміністративно-правовий спосіб захисту суспільних відносин у сфері державного регулювання переміщення продукції та товарів через державний кордон України не є достатнім», — сказав він, додавши, що за розрахунками різних експертів, через контрабанду державний бюджет недоотримує майже 300 мільярдів гривень щорічно.

Власне, президентським законопроектом, який глава держави визначив як невідкладний, пропонується, зокрема, відновити кримінальну відповідальність за контрабанду товарів, встановивши її у разі вчинення контрабанди в значних розмірах. А також за контрабанду підакцизних товарів у значних розмірах та недостовірне декларування товарів.

Народні депутати висловлювались як «за», так і «проти» документа. Зокрема, Андрій Холодов («СН»), закликавши підтримати законопроект, додав, що криміналізація контрабанди — це лише початок реальної боротьби із тіньовими схемами, які існували 30 років. Натомість Олександра Устінова («Голос») назвала законопроект черговим «кошмаренням» українського бізнесу та громадян. «Якщо ви завезли на 50 тисяч гривень підакцизних або 112 тисяч гривень непідакцизних товарів, то ви вже отримуєте судимість до 6 років. Тобто, якщо ви завезли чотири «айфони» або дорогий ноутбук дружині чи комусь іншому в подарунок привезли, то ви вже контрабандист і матимете 6 років судимості», — наголосила вона, зауваживши, що нині всіх контрабандистів поіменно знає вся країна, їх список висить на сайті РНБО, але чомусь ніхто з них не сидить, а нині пропонують притягати до кримінальної відповідальності звичайних громадян.

Зрештою, у першому читанні проект закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо криміналізації контрабанди товарів і підакцизних товарів, а також недостовірного декларування товарів» (№ 5420) підтримали 255 народних депутатів.

Не менш гостро відбувалось обговорення й наступного питання — законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності» (№№ 5596, 5596-1).

Представляючи основний законопроект, Ольга Стефанишина («Голос») продемонструвала баночку, в якій колись був медичний канабіс. «Її мені дала мама Софійки, якій 4 роки і яка нещодавно лікувала її цими ліками. Зараз ця баночка пуста. Але коли вона була повна, Софійка з епілепсією могла нормально їсти і спати. До цієї баночки її спазми могли тривати годинами, але ця олійка допомогла їй до двох хвилин скоротити ці муки», — сказала депутат, додавши, що мама Софійки Вікторія в нашій державі контрабандистка, бо не може легально купити ліки своїй дитині. «Таких хворих, як Софійка, сьогодні понад       2 мільйони. Це онкохворі, хворі на епілепсію, Альцгеймера, це наші ветерани, які мають ПТСР, — усі вони потребують ліків на основі медичного канабісу», — зауважила О. Стефанишина.

Зрештою, у першому читанні основний законопроект підтримали 184 депутати, його направлення на повторне перше читання — 219, а на доопрацювання — 240 народних депутатів.

У першому читанні Верховна Рада підтримала також законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо особливостей оподаткування підприємницької діяльності електронних резидентів» (№ 5270), який передбачає оптимізацію сучасної податкової системи та іншого законодавства в Україні у зв’язку з проведенням експерименту із запровадження та реалізації електронного резидентства. Це дозволить іноземцям та особам без громадянства, які набули статусу електронного резидента та зареєстрували себе фізичною особою-підприємцем, здійснювати підприємницьку діяльність та сплачувати податки в Україні без залишення країни проживання (перебування).

За основу народні депутати схвалили й законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення діяльності Антимонопольного комітету України» (№ 5431), відхиливши при цьому альтернативний проект № 5431-1.

Документ спрямовано на посилення повноважень Антимонопольного комітету України з метою ефективного розслідування порушень законодавства про захист економічної конкуренції та забезпечення балансу дотримання інтересів суб’єктів господарювання.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua