Під час засідання.

Відкривши пленарне засідання, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков оголосив до розгляду питання про відставку Арсена Авакова з посади міністра внутрішніх справ України. За результатами голосування заяву Арсена Авакова про відставку підтримав 291 народний депутат.

Представляючи проект Бюджетної декларації на 2022—2024 роки, міністр фінансів Сергій Марченко (на знімку)  назвав це історичною подією. «Ми вперше представляємо Бюджетну декларацію на наступні три роки, до чого наша країна послідовно йшла останні десять років», — сказав міністр. За словами С. Марченка, до 2024 року економічне зростання передбачається на рівні 5% ВВП, а надходження держбюджету до 2024 року мають становити 1,452 трильйона гривень, або на 32% більше, ніж у 2021 році. При цьому уряд планує зменшити частку перерозподілу ВВП через держбюджет — у 2024 році цей показник має становити 19,4%.

Міністр фінансів також повідомив, що дефіцит бюджету планується знизити з 3,5% ВВП у 2022 році до 2,7% ВВП у 2024 році.

«Фінансування дефіциту бюджету планується здійснювати переважно за рахунок залучення внутрішніх фінансових ресурсів. Реалізація запропонованих урядом заходів повинна забезпечити зниження у 2024 році держборгу до рівня 51,2% ВВП, що на 13% менше, ніж у 2021 році», — повідомив С. Марченко.

У рамках Бюджетної декларації уряд також подав пропозиції щодо внесення змін до податкового законодавства, що, за словами міністра фінансів, дозволить додатково залучити до зведеного бюджету понад 50 мільярдів гривень.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Юрій Кузбит у співдоповіді зазначив, що уряд вперше схвалив та подав на розгляд парламенту Бюджетну декларацію, яка за змістом та формою кардинально відрізняється від Основних напрямів бюджетної політики, які подавалися раніше. Разом з тим Бюджетна декларація не містить відповідних розрахунків, тож наразі неможливо проаналізувати реалістичність та обґрунтованість передбачених у документі показників. «Загалом Бюджетна декларація включає більшість положень, визначених частиною дев’ятою статті 33 Бюджетного кодексу, проте відсутні окремі обов’язкові складові, а саме: показники за основними видами доходів держбюджету, обсяг державного Дорожнього фонду за відповідними напрямами, граничні показники видатків за головними розпорядниками сектору безпеки та оборони, прогнозні показники міжбюджетних трансфертів за їх видами», — зазначив Ю. Кузбит, додавши, що положення Бюджетної декларації також мають узгоджуватися зі Стратегією управління державним боргом, однак уряд досі її не затвердив. У зв’язку з цим виникають питання щодо реалістичності планів зі зниження рівнів дефіциту держбюджету та держборгу.

Комітет з питань бюджету рекомендував Верховній Раді взяти Бюджетну декларацію на 2022—2024 роки до відома та схвалити рекомендації Верховної Ради України щодо бюджетної політики.
Після обговорення Верховна Рада 269 голосами прийняла постанову про Бюджетну декларацію на 2022—2024 роки, якою взяла документ до відома та схвалила рекомендації парламенту щодо бюджетної політики.

Народні депутати ухвалили в цілому законопроекти: про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо спрощення приєднання до електричних мереж, № 5009); про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення механізмів формування мережі ліцеїв для запровадження якісної профільної середньої освіти, № 4629-1); про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні, № 3476); про внесення змін до Митного кодексу України (щодо стимулювання розвитку галузі електричного транспорту в Україні, № 3477); про внесення змін до Закону «Про виконавче провадження» (щодо створення умов для виконання угод про врегулювання спору (мирових угод), укладених між іноземним суб’єктом та державою Україна, № 5267); про ратифікацію Фінансової угоди (Проект «Енергоефективність громадських будівель в Україні») між Україною та Європейським інвестиційним банком (№ 0104); про внесення змін до деяких законів України (щодо посилення соціальних гарантій осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю, № 4113); про внесення змін до деяких законодавчих актів

України (щодо соціальної захищеності осіб з інвалідністю, № 3780); про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій, № 4539); про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні (№ 4303); про внесення змін до статті 21 Закону «Про лікарські засоби» (щодо заборони продажу лікарських засобів дітям, № 5122).

Парламентарії внесли зміни до постанови про урочисте засідання Верховної Ради з нагоди 30-ї річниці прийняття Акта проголошення незалежності України» (№ 5758) та в додаток до Постанови Верховної Ради «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2021 році» (№ 5639).

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua