— Батьку, що вам подарувати на день народження? — запитав зять Валентин у Василя Івановича.

— Подаруй мені прапор України. Але щоб був великий і з гербом — такий, як у Києві, на будинку Верховної Ради.

Валентин перезирнувся з дружиною Людмилою. Та знизала плечима — мовляв, такий у мене батько: не куртку попросив, не якийсь там шуруповерт чи газонокосарку, а прапор.

Незважаючи на свої майже 90 років, Василь Михальчук цікавиться політичним життям країни: ніколи не пропускає теленовини, має власну думку про все, що відбувається в України та за її межами, і дуже вболіває за долю рідного краю.

Дружина Василя Івановича, Лідія Миколаївна, — справжній маринівський політтехнолог. Коли призначали новий Кабінет Міністрів, вона занотовувала до зошита прізвища новопризначених міністрів.

— Навіщо ви записуєте? — запитала я.

— Як же! Нових людей багато, всіх одразу не запам’ятаєш. А якщо у мене сусіди поцікавляться, хто у нас відповідає за пенсії, за охорону здоров’я чи за ціну на газ або електроенергію, я завжди зможу пояснити.

Прапор Василю Івановичу діти подарували, і він прикріпив його на найвищому місці садиби — високо-високо, над виноградною аркою.

Вулицею часом рухаються колони військової техніки, що прямують на Донбас. Водії, проїжджаючи повз двір Михальчуків, сигналять, а військовослужбовці, побачивши біля воріт Лідію Миколаївну, підіймають догори великий палець і радісно вигукують: «Слава Україні!». Жінка привітно махає їм рукою і відповідає: «Героям слава!». А потім зі сльозами на очах додає: «Повертайтеся живими!..».

Новини, чутки, плітки в селі поширюються швидко. Отож з чиєїсь легкої руки будинок Михальчуків стали називати «Верховною Радою». Тепер мешканці села, показуючи рукою на прапор, цікавляться: «Верховна Рада» діє?». І Лідія Миколаївна зі знанням справи, але так само жартома відповідає: «Сьогодні працюємо в комітетах, а пленарні засідання — з наступного тижня».

Буває і так. Під’їжджаючи до Маринівки, пасажири просять водія автобуса: «Зупиніть, будь ласка, біля «Верховної Ради». Два магічні слова — «Верховна Рада» — справляють на водія враження, і він зупиняється, хоча офіційної зупинки там немає.

Маринівка

Приморського району

Запорізької області.

Фото автора.