Щоправда, незмінним лідером електоральних симпатій залишається панівна коаліція правих сил («об’єднані праві»), що виступає у парламенті під назвою її базової партії «Право і справедливість» (ПіС). За коаліцію Ярослава Качинського (ПіС), Ярослава Говіна («Порозуміння») та Збігнева Зьобро («Солідарна Польща») нині готові голосувати 29% (за даними опитування соціологічної фірми «Кантар»), що на 1% менше порівняно з попереднім місяцем.

Зате великі перестановки у відсотковому співвідношенні виборчих симпатій відбулися на опозиційному фланзі. Після «довгої перерви» на друге місце вийшла «Громадянська коаліція» (ГК) з результатом 24%. ГК — парламентська коаліція партій «Громадянська платформа», «Сучасна», «Зелені» та «Польська ініціатива» — піднялась у рейтингах аж на 5%.  Їй  поступилася «Польща 2050» Шимона Головні, рівень підтримки якої знизився на 6% і становить 15%.

Поза п’єдесталом, але зі своїми представниками у парламенті, в разі проведення виборів тепер, залишаються ще дві партії — «Конфедерація» та «Лівиця», яким симпатизують по 7% виборців.

Те, що позиція згаданих «прохідних» (до парламенту) політичних сил у рейтингу є наслідком рівня популярності їх лідерів, підтверджують результати іншого опитування поляків, яке стосувалося визначення «найбільш впливового політика». Щоправда, його організатори цікавилися думкою поляків з цього приводу виключно через призму лідерства в політичних силах різного спрямування.

Так, в «Об’єднаній правиці», на думку респондентів, безсумнівним лідером (74%) незмінно залишається Ярослав Качинський (голова ПіС). На другому місці (51,2%) — чинний прем’єр від цієї ж партії Матеуш Моравецький, якого після останньої партійної конференції «пророкують» на позицію наступника Я. Качинського на посаді керівника ПіС. Замикає п’єдестал (із 16,2%) Збігнев Зьобро (голова партії «Солідарна Польща»).

У лавах опозиції найбільший вплив має, за твердженням учасників опитування, голова Громадянської платформи Дональд Туск (49%), який своїм поверненням на внутрішньопольську політичну сцену відтіснив на друге місце Рафала Тшасковського (36%). Третє місце залишається за Шимоном Головнею (керівником руху «Польща 2050»).

Зате в разі проведення президентських перегонів найбільше голосів мав би шанс отримати Д. Туск (32%), а його головний конкурент Я. Качинський посів би друге місце (26%), на третьому місці — Ш. Головня (24%).

Тим часом, за даними опитування United Surveys, для «Віртуальної Польщі», 47% поляків вважають, що ГП на чолі з Туском «не відбере влади» в нинішньої правлячої партії ПіС, протилежної думки дотримуються 40% опитаних. Політологи одностайні в тому, що вже сміливо можна говорити про «імпульс Туска», маючи на увазі, що його повернення привело до перестановок «на п’єдесталі лідерів електоральних симпатій». Частина з них називають це «ефектом Туска», але із застереженням, що вирішальним для такого окреслення стане те, як довго утримаються і якими будуть масштаби започаткованих поверненням політика змін на політичній сцені.