На знімку: Президент України вчора ознайомився з безпековою ситуацією на межі з Абхазією.

Лідери трьох країн підписали Декларацію саміту «Асоційованого тріо» та провели спільну зустріч з Президентом Європейської ради Шарлем Мішелем. У межах візиту глава Української держави також взяв участь у роботі Батумської міжнародної конференції разом з Президентом Грузії Саломе Зурабішвілі, Президентом Республіки Молдова Майєю Санду та Президентом Європейської ради. Чому ж для Києва, Тбілісі та Кишинева важливо створити особливий підхід у рамках «Східного партнерства» ЄС?

Отож пояснюємо. «Асоційоване тріо» — це проект у рамках «Східного партнерства», яке у свою чергу є зовнішньополітичною ініціативою Європейського Союзу. Від початку ця ініціатива об’єднувала шість східноєвропейських сусідів: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Ініціатива була заснована у травні 2009 року. В 2017-му п’ятий саміт партнерства схвалив «20 досягнень до 2020 року». З огляду на завершення терміну дії цього пакета в грудні 2020-го, ЄС, його держави-члени та східні партнери розпочали підготовку «нової генерації завдань».

Утім, уже сьогодні у «Східного партнерства» з’явилися критики, які вказують на те, що країни, об’єднані цим проектом, мають надто різне бачення своїх євроінтеграційних завдань. Так, Україна, Грузія та Молдова вже уклали Угоди про асоціацію з ЄС. Натомість Азербайджан і Вірменія не мають на меті таких тісних відносин із західними партнерами. А Білорусь взагалі заявила про намір вийти зі «Східного партнерства». За таких умов Україна, Грузія та Молдова дедалі гучніше й частіше почали говорити про необхідність особливого до них підходу.

Так, 24 червня міністри закордонних справ України, Грузії та Молдови вперше здійснили спільний візит до інституцій ЄС у Брюсселі. Головною темою візиту було обговорення новоствореного тристороннього формату посиленої співпраці. Тепер цей формат ствердився на вищому рівні — глав держав.

Уже в жовтні цього року очікується саміт «Східного партнерства», до якого Брюссель має остаточного визначитися з пропозиціями, які він може запропонувати «Асоційованому тріо».

До речі

У день візиту Володимира Зеленського до Грузії тамтешня влада звільнила двох громадян України Юрія Хомича та Володимира Дьяченка, які були під вартою з осені 2020 року. «З листопада 2020-го ми працювали над звільненням українських яхтсменів Юрія Хомича й Володимира Дьяченка, затриманих у Грузії. Сьогодні Грузія звільнила їх з-за грат. Я вдячний грузинській стороні за це рішення, яке відповідає духу стратегічного партнерства між нашими країнами», — заявив на своїй сторінці у Твіттері Володимир Зеленський.

Яхтсменів затримали наприкінці листопада 2020 року. Тоді грузинські прикордонники зупинили яхту, яка прямувала до Туреччини уздовж берега Грузії. Їх відправили в СІЗО за звинуваченням у незаконному перетині кордону Грузії. Захист яхтсменів відкидав звинувачення, заявляючи, що їх затримали у відкритому морі

Фото прес-служби Президента України.