Прем’єр-міністр запевнив, що допомогу від держави отримають всі, хто її потребує. При цьому нові правила призначення субсидії передбачають, що громадяни зі значними тіньовими доходами її не отримають.

«Більшості наших громадян, в тому числі пенсіонерам, субсидії будуть змінені автоматично. Їм не потрібно подавати ніяких додаткових заяв. Усі перевірки і виплати йдуть за графіком. Усі, хто справді потребує підтримки, — її отримають і зараз, і в опалювальний сезон», — підкреслив Шмигаль.

Нагадаємо, у квітні уряд ухвалив рішення, яким переглянуто окремі критерії надання житлових субсидій для забезпечення адресного підходу при наданні державної соціальної підтримки населенню та здійснення заходів ефективного і раціонального використання бюджетних коштів, зокрема уточнено вимоги матеріального та майнового характеру під час призначення житлових субсидій у частині здійснення одноразових дорогих покупок, наявності банківських депозитів, здійснення операцій з купівлі іноземної валюти, банківських металів тощо.

На жаль, програму житлових субсидій, започатковану вже далекого 1995-го для допомоги малозабезпеченим родинам в оплаті житлово-комунальних послуг, деякі експерти й сьогодні вважають основним механізмом соціального захисту населення в умовах підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

А те, що домогосподарства, які отримують державну допомогу, не мають сьогодні ні коштів, ні стимулів для проведення енергозберігаючих заходів. Та й те, що у самій програмі субсидій стимули до скорочення споживання відсутні, нібито вже нікого і не турбує. Про необхідність розробки й запровадження механізмів, які б спонукали громадян зменшувати споживання, поговорили якийсь час і забули. Даєш субсидію!

Тим часом за перші шість місяців цього року в Єдиний реєстр боржників України внесли дані про 745 740 нових боргів, інформує сервіс відкритих даних Opendatabot.

Найшвидше зростає заборгованість з оплати комунальних послуг — на 21,2 % за півроку (плюс 73 тис. боргів) і стягнення коштів, тобто борги фізосіб за кредитами, перед компаніями і організаціями — на 20,4 % (+244 тис. боргів).

Усього станом на липень у реєстр внесено 5,85 млн боргів. За півроку цей показник зріс на 14,6 %.

І насамкінець — свіжі дані з ринку праці. В Україні за останні два тижні офіційно працевлаштувалися 159 тисяч чоловік. За день до старту раніше анонсованої кампанії з виявлення «тіньової» зайнятості, 30 червня, було оформлено рекордну кількість громадян — 63 тисячі.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства економіки.

У середньому щодоби в Україні з’являється майже 23 тисячі працевлаштованих. Для порівняння, в червні середньоденна кількість оформлень на роботу становило 11,6 тисячі.

За даними Мінекономіки, найактивніше виходять з «тіні» такі сфери: організація тимчасового розміщення (+ 131,2 % працевлаштованих); організація харчування (+ 78,6 %); будівництво (+ 16,4 %); торгівля (+ 14,1 %); транспорт (+ 7,3 %).

Якщо порівнювати за регіонами, то з початку липня найвища динаміка працевлаштування спостерігається в Луганській (87,2 %), Миколаївській (79,8 %), Чернівецькій (75,9 %), Київській і Житомирській (по 48 %) областях.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.