Оксана Савчук та Віра Мельник з онуками.

Понад 60 аматорських колективів з різних областей з’їхалися до Витвицької територіальної громади Калуського району. Тут поблизу села Липа відбувся фестиваль патріотичної пісні «Яворина-2021». Пам’ятні заходи на горі Яворина започаткували ще в липні 1988 року. Так вшановують провідника ОУН Карпатського краю Ярослава Мельника на псевдо «Роберт» і курсантів старшинської школи УПА «Олені», які загинули від рук НКВС у ніч на 1 листопада 1946 року.

«Розпочався фестиваль зі служби Божої в церкві села Липа, — розповів голова Витвицької ТГ Василь Ільницький. — Далі представники громади та гості рушили до гори, молилися за упокій героїв разом із місцевим парохом о. Василем Бурієм та ченцем Гошівського монастиря о. Пахомієм біля кожної стації Хресної дороги. Так дійшли до відновленого бункера, де 55 років тому в оточенні військ НКВС загинув, але не здався ворогам, 27-річний Ярослав Мельник із дружиною Антоніною та одним зі своїх двійнят — крихітним сином. З ними тоді полягли й побратими».

А ввечері розпочався фестиваль, на який прибули народна депутатка Оксана Савчук, голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок та їхні однопартійці з обласної ради, голова Калуської РДА Жанна Табанець разом із керівниками райради та навколишніх територіальних громад.

Добра нагода для спілкування представників різних областей, адже делегації очолили керівники громад. Лекції для молоді на патріотичні теми, дискусії, повстанські пісні й ватра. А ще — спогади старожилів про буремні післявоєнні часи. Своїми думками поділилася й дочка Ярослава Мельника Віра.

Наступного дня відбулася панахида в селі Липа біля пам’ятників полеглим воякам УПА та героям Небесної Сотні.

«Традиційно в липні всі дороги ведуть на Яворину. Вшановуємо пам’ять старшинської школи УПА «Олені» та провідника ОУН Ярослава Мельника. Низько схиляємо голови перед пам’яттю повстанців, які своїм життям та подвигами дали нашій нації вільне та незалежне майбутнє», — акцентувала під час виступу народна депутатка Оксана Савчук.

Фото надано Василем Ільницьким.