За ініціативою Верховної Ради та Лабораторії інноваційного розвитку Програми розвитку ООН в Україні стартує серія заходів із вивчення міжнародного досвіду використання стратегічного форсайту (практики роботи з майбутнім) у державному секторі.

Мета вебінарів — ознайомити українських парламентаріїв та представників центральних органів виконавчої влади із застосуванням методу форсайту в контексті роботи парламентів та урядових структур інших країн; розглянути реальні приклади форсайт-процесів; обговорити пріоритетні методи форсайту для державного сектору України; сформувати форсайт-спільноту в публічному секторі.

Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук (на знімку) зазначив, що форсайтинг є важливим і невіддільним елементом удосконалення роботи парламенту, формування сталої, ефективної та практично застосовної функції держави в абсолютно різних сферах її існування.

«Варто зазначити, що Верховною Радою поточного скликання вже зроблено чимало для планування як своєї діяльності, так і вироблення прогнозованості законотворчого процесу. Зокрема, було запроваджено планування законопроектної роботи Верховної Ради, прийнято План законопроектної роботи Верховної Ради на 2020 та 2021 роки», — додав Руслан Стефанчук.

Метод форсайту дозволяє парламентам та урядам проаналізувати й краще зрозуміти процеси і можливі сценарії змін, передбачити окремі тенденції, оцінити наслідки та вплив їхньої політики за різних обставин. Систематична робота з форсайтами, як показує досвід країн, які запровадили цей метод, сприяє покращенню якості ухвалених рішень щодо державної політики.

У державних та політичних органах багатьох європейських країн функціонують спеціальні форсайт-підрозділи, що відповідають за вироблення сценаріїв майбутнього, формулювання довгострокових пріоритетів певної державної політики та системний моніторинг сигналів (нових технологій, суспільних ЗМІ, економічних зрушень тощо), які необхідно враховувати при визначенні стратегій державного розвитку.

Так, парламент Фінляндії ще у 1993 році створив Комітет із питань майбутнього, який забезпечує розгляд пропонованих урядом політик на відповідність основним трендам та сценаріям майбутнього.

Подібні підрозділи також функціонують і в інших парламентах світу (Європарламент, Велика Британія, Естонія тощо) і в урядових структурах.

«Для прискорення імплементації Цілей сталого розвитку необхідні сильна політична воля, сприятлива законодавча та нормативна база. Однак не менш важливим є професійна, сучасна публічна служба, яка є не тільки ефективною, прозорою та підзвітною, але також широко застосовує інновації та форсайт. Лише суспільства, які орієнтовані на майбутнє, можуть впоратися зі складними викликами XXI століття», — зазначила Постійна представниця ПРООН в Україні Дафіна Ґерчева.

На першому вебінарі, який відбувся 19 липня, учасники мали змогу ознайомитися з досвідом Великої Британії та Північної Ірландії у сфері роботи з майбутнім, обговорити можливості застосування цього підходу в Україні, поділитися думками щодо ролі парламенту у формуванні спроможностей стратегічного форсайту в державному секторі.

Проведення вебінарів, присвячених досвіду Фінляндії та Естонії, заплановано на вересень—жовтень 2021 року.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.