Це політичне рішення, прийняте українським парламентом, накладає певну відповідальність на всіх учасників такого руху: і на нашу країну, і на Європейський Союз, і на Північноатлантичний альянс. Тож цілком природно, що тема співпраці НАТО та України у сфері безпеки прозвучала окремим акордом під час цьогорічного Львівського безпекового форуму. Для дискусії на інформаційну панель запросили заступника Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій Гордона Дейвіса (на знімку). 

За словами представника альянсу, в Брюсселі дуже добре розуміють контекст, в якому нині перебуває Україна та її уряд. Кооперація між Україною та НАТО триває вже десятки років, наголосив він. 

«Ми засуджуємо й ніколи не приймемо незаконну анексію Криму Російською Федерацією, — акцентував за-ступник Генерального секретаря НАТО. — Ми продовжуємо засуджувати дестабілізаційні, агресивні, провокаційні дії на території України, в Чорному морі. Ми посилили увагу до співробітництва і нашу присутність у Чорноморському регіоні — і в морі, і в повітрі, і на землі». «Вважаємо, що маємо покращувати нашу взаємосумісність, проводити більше спільних навчань і обмінюватися інформацією з приводу ситуації, — продовжив він. — Ми розробляємо трастові фонди, які допомагають і надають ресурси, щоб Україна могла втілювати свої практичні проекти в різних галузях. Це так звана програма С4 — команда, контроль, комунікація, комп’ютери. І різні програми, які стосуються вибухових речовин, медичного відновлення, знищення протипіхотних мін. Звісно, це співробітництво йде на користь двом сторонам. Україна робить великий внесок в операції, які проводить НАТО. І ми дуже за це вдячні».  

Минулого місяця на саміті в Брюсселі лідери країн НАТО оголосили, що готові підтримувати Україну, нагадав Г. Дейвіс. «Це дуже важливо, що всі берегові держави Чорноморського регіону є або нашими партнерами, або членами НАТО, — сказав він. — Ми не підтримуємо агресію Росії і стягнення військ до кордонів на сході України та в Криму. Ми закликаємо РФ припинити обмежувати судноплавство та навігацію в Чорному морі. Це нині дуже гаряча тема. І, демонструючи свою підтримку, ми посилюємо нашу присутність у Чорному морі в кооперації з Україною та Грузією. Ми збільшили свою присутність на землі в Румунії. На запит України ми розглядаємо можливість втілення проекту з обміну інформацією стосовно ситуації на морі».  

НАТО враховує потреби української армії, запевнив Г. Дейвіс. «Ми проаналізували запити міністра закордонних справ Дмитра Кулеби щодо можливості надання додаткової допомоги і продовжуємо розглядати це питання, — сказав він. — Ми дуже задоволені зацікавленістю України щодо посилення взаємосумісності. Україна зацікавлена в стандартизації НАТО, бо це допомагає просуватися їй уперед. Ми бачимо намагання України досягти технологічного зростання, займатися розвитком безпілотних повітряних апаратів. Ми визначаємо важливість відбудови потужностей військово-морського флоту після захоплення Росією більшості активів українського флоту та військової бази в Севастополі». Реформи в секторі оборони — це модернізація і це дуже важливо для України загалом, каже представник НАТО. За його словами, це довгий шлях і складний процес, і Брюссель надихає український парламент на те, щоб реформи тривали й надалі.  

Не існує одного сценарію, як можна потрапити в НАТО. Нині є кілька варіантів, як допомогти працювати над реформами оборонної галузі. Але всі вони, наголошує Г. Дейвіс, включають прозорість, парламентський контроль, державне і приватне партнерство. І Україна показує, що готова застосовувати ці принципи. «Бажання України реформувати свій сектор оборони — це добра новина. — каже він. — Це дасть можливість краще протистояти ворогові на кордоні. Ми розуміємо що багато чого вже зроблено, але багато роботи ще й попереду. На це потрібні сила, підтримка й обладнання. Ми підтримуємо сталі реформи, які потребують стратегічного бачення та терпіння і бажання пройти всі ці етапи змін. Альянс підтримує Україну й готовий і надалі інвестувати в наші трансформаційні реформи, запевнив за-ступник Генерального секретаря НАТО з питань оборонних інвестицій. 

Фото з сайту АРМІЯ INFORM.