Її відкрила найстаріший депутат парламенту Міка Зайкова. Вона звернулася до колег, обраних під час голосування 11 липня, із закликом проявляти політичну волю і розум під час роботи в новому складі парламенту.

«Суверен не дав нікому більшості. Отже, він висловив бажання, щоб ми працювали на його благо разом. Давайте усміхатися одне одному, проявляти доброту й разом працювати на благо Болгарії в Європейському Союзі. Найважливіше зараз - сформувати уряд, визначити його пріоритети й завдання, що їх він повинен виконувати...», - закликала старійшина депутатів.

Після складання ними присяги на вірність конституції й народу парламент приступив до обрання голови. Від партії «Є такий народ», яка перемогла на дострокових виборах, на цю посаду знову запропонували кандидатуру Іви Мітевої. Вона дуже короткий час керувала роботою вищого законодавчого органу попереднього, 45-го, скликання. Альтернативну кандидатуру Крістіана Вігеніна висунула Болгарська соціалістична партія. За кандидатуру Мітевої проголосували 137 депутатів, один був проти і 99 - утрималися. Таким чином, вона обрана й головою Національних зборів 46-го скликання.

Іва Мітева вже як голова звернулася з парламентської трибуни до колег: «Ми - народні представники, діємо у відповідності зі своєю совістю і переконаннями. Але ми маємо пам'ятати, за що нас обрали. Але справжній парламентаризм вимагає від нас думати й говорити як обранців народу. Ми ніколи не повинні забувати, звідки ми вийшли. І повинні виконати свої обіцянки, дані болгарським громадянам. Попутного вітру й удачі всім!"

Президент Румен Радев заявив журналістам, що готовий максимально швидко розпочати процес зі створення нового уряду країни. "Сподіваюся, що в парламенті нового скликання політичні партії виявлять відповідальність і сформують уряд. Перед ними стоїть ще одне важливе завдання - відновлення парламентаризму, парламентського контролю над виконавчою владою. Однак найважливіша й найперша - формування уряду. Політичні партії мають усвідомити свою відповідальність за це. Болгарія більше не може собі дозволити марнувати історичний час, тому уряд повинен отримати широку підтримку депутатів. Сьогодні в нас - день надії", - заявив президент.

Слід нагадати, що йому довелося розпускати Народні збори 45-го скликання через те, що партії не змогли сформувати уряд після чергових парламентських виборів, які відбулися 4 квітня. Глава держави призначив позачергові на 11 липня, а країною в цьому проміжку керував службовий уряд.