Голова правління «Рівнеазоту» Михайло Заблуда, міський голова Рівного Олександр Третяк, голова РОДА Віталій Коваль, начальник ГУ ДСНС у Рівненській області  Сергій Крук розповідають про ситуацію на хімічному гіганті.

За повідомленням керівництва підприємства, сталася розгерметизація трубопроводу з цеху виробництва азотної кислоти та викид в атмосферу газу.


На території підприємства роблять різні екологічні заміри.

На місце оперативно виїхали екологічна інспекція, фахівці хіміко-радіометричної лабораторії, а також голова Рівненської ОДА Віталій Коваль, начальник ГУ ДСНС в Рівненській області Сергій Крук, головний санітарний лікар області Роман Сафонов, міський голова Рівного Олександр Третяк.

За словами голови правління «Рівнеазот» Михайла Заблуди, персонал підприємства спрацював оперативно, вибух був локалізований вже о 17.10. На місці та в радіусі 50 метрів відібрали аналізи повітря, перевищень не зафіксовано.

«Після надходження сигналу про виникнення надзвичайної ситуації були залучені всі служби — ДСНС, обласного центру контролю та профілактики хвороб, екоінспекції та інших потрібних структур. Причин для введення надзвичайного стану немає. Всі показники — в межах норми, що підтверджують відповідні служби. Вітер був у північно-східному напрямку, на Рівне хмара не пішла. Комісія ТЕБ та НС продовжує роботу. Ми розбираємося з причинами виникнення ситуації. Запевняю — уникати відповідальності і приховувати якісь факти ніхто не буде», — прокоментував голова Рівненської ОДА Віталій Коваль.

За словами керівника Головного управління ДСНС в Рівненській області Сергія Крука, проведена аеророзвідка підприємства, моніторинг ситуації хімічною лабораторією, відбувається чергування пожежних цистерн з метою можливого залучення. Наразі ситуація на «Рівнеазоті» стабільна. Підрозділи чергують до повного усунення недоліків. Жодної загрози навколишньому середовищу немає. Жертв та постраждалих немає.

За словами головного санітарного лікаря Рівненщини Романа Сафонова, лабораторія обласного центру контролю та профілактики хвороб не припиняє робити дослідження.

«Нині всі показники забруднення атмосферного повітря — в межах норми. Робилися дослідження в мікрорайоні «Ювілейний» у декількох точках. Показники у 5—10 разів менші максимально разової концентрації за гранично допустимі. Можна бути спокійними. Також провели дослідження в житловій забудові села Городок, на в’їзді. Там показники менші в 5—7 разів. Ситуацію відстежуватимемо і вночі, і на ранок, про результати буде повідомлено», — зазначив Роман Сафонов.

Олександр ПОЛІЩУК, директор департаменту цифрової трансформації та суспільних комунікацій Рівненської ОДА.

Фото автора.