Його учасники обговорили правові механізми, український та міжнародний досвід захисту державних і приватних інтересів. Окрім того, порушили питання необхідності законодавчих змін задля вдосконалення механізмів захисту державних та приватних інтересів у разі поширення недостовірної інформації.

Під час круглого столу, як повідомляє Інформаційне управління апарату Верховної Ради України, розглянуто судову практику щодо захисту репутації та протидії дезінформації, питання способу захисту репутації публічних осіб та компаній, відповідальності за розповсюдження дезінформації, дифамації та чуток.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв зазначив, що свобода висловлювань, свобода ЗМІ — важливі для суспільства цінності і вони мають бути захищені. Він нагадав, що саме завдяки журналістам, громадянському суспільству в Україні відбулося дві революції.

«Це обговорення має стати першим кроком до дієвих рішень, що стосується не лише держави чи бізнесу, а кожного громадянина. Бо кожен може постраждати від дезінформації. У ситуації, коли громадянин незахищений від дезінформації, він може стати об’єктом атаки, що може знищити його репутацію. Тому важливо давати на це адекватну відповідь, у тому числі законодавчу. Адже люди рідко звертаються в суди, щоб захистити свою репутацію», — зазначив Микита Потураєв.

За його словами, законодавство в цій сфері потребує оновлення та балансування. Але це має відбуватися паралельно з кампаніями медіаосвіти, підвищення рівня медіаграмотності людей.