Кіра РУДИК, голова фракції «Голос»:

— Ще на початку року ми з командою «Голосу» об’їздили 25 міст з 12 областей із презентацією національного плану «Голосу» на 2021 рік. Це документ, який описував, над чим конкретно партія працюватиме цього року. Ми спілкувалися з людьми. Запитували, що можемо змінити на краще. І чули у відповідь декілька простих речей. Перше — зменшення тиску на бізнес. Друге — справедливий суд. Третє — відмова від підвищення податків.

Без перебільшення, судова реформа — це найважливіший здобуток, як п’ятої сесії, так і двох років роботи парламенту. Пишаюся, що драйвером цих важливих змін були прогресивні сили парламенту, насамперед «Голос». Адже нам вдалося допустити незалежних міжнародних експертів до контролю за перезапуском Вищої кваліфікаційної комісії суддів та Вищої ради правосуддя.

Важливі ініціативи, але, на жаль, і відверто провальні були й у напрямі національної безпеки. Досягнення цієї сесії — закони для створення Кримської платформи. Нам вдалося зробити прорив в обстоюванні національних інтересів щодо повернення Криму: ми нарешті визнали кримчаків, караїмів та кримських татар корінними народами України. Ми скасували абсолютно безглуздий закон про вільну економічну зону «Крим», який тільки шкодив майбутній реінтеграції півострова. Фракції «Голос» вдалося заблокувати постачання води в окупований Крим до повного визволення півострова. Водночас парламент провалив розслідування кейсу із справою вагнерівців. Ми рік вимагали ясності, чи була зрада в Офісі Президента. Але ми бачимо, що ніякої політичної волі розслідувати по суті це питання ні в кого немає, справа максимально гальмується. Тому «Голос» відкликав представників зі складу ТСК.

Щодо економічного зростання, то тут, на жаль, опозиції доводилося в основному протистояти руйнівним діям уряду та монобільшості. Як, наприклад, здирницький законопроект № 5600, який просуває Кабмін лише для того, щоб за рахунок малих та середніх підприємців наповнити держбюджет. Монобільшість запевняє нас, що він б’є по статках олігархів, але це лише політичне прикриття. Те саме стосується й боротьби з олігархами, яка нині більше декларативна та імітаційна, ніж реальна. «Голос» запропонував свій антиолігархічний пакет законів, який передбачає реальні кроки: зміни до антимонопольного законодавства, рівні податкові правила для всіх, реформа корпоративного управління. Гарною новиною стало ухвалення законопроекту «Голосу» в першому читанні № 5270 про е-резидентство. Це означає, що в іноземних айті-фахівців може з’явитися можливість «перевести» свій бізнес в Україну в пару кліків. Це унікальний експеримент для України. Тому ми передбачаємо тестовий період до 31 грудня 2022 року.

Крім того, було ухвалено низку екологічних законів, зокрема № 5650, № 3091 та № 2351. Окремим завданням ми ставили собі — максимально ефективний вихід із пандемії. У цьому напрямі найважливіші здобутки «Голосу» — це звільнення міністра охорони здоров’я Максима Степанова та закон про кисневі станції. Додаткові 300 млн грн будуть виділені на кисневі станції для хворих із важким перебігом COVID-19. Це важливо, враховуючи, що ВООЗ оголосила про третю хвилю ковіду у світі. І нас вона, на жаль, не омине.

Юрій БОЙКО, співголова фракції «Опозиційна платформа — За життя»:

— Мир, підвищення соціальних стандартів, зниження тарифів — жодне із цих головних для людей і країни питань так і не було вирішено парламентом. «Слуги» займалися внутрішніми розбірками. Результат ми бачимо — рівень довіри до Верховної Ради впав.

«Опозиційна платформа — За життя» розробила і зареєструвала в парламенті всі необхідні законопроекти для вирішення важливих питань. Вони стосуються мирних ініціатив, де чітко прописано, що необхідно зробити для досягнення миру, повернення територій і людей. Ми надали формули для зниження тарифів, чітко обґрунтували у представлених законопроектах, де взяти гроші для підвищення мінімальних зарплат і пенсій, необхідного фінансування медицини, збільшення соцстандартів, як захистити людей і відродити економіку.

Вл. інф.