СБУ викрила розкрадання призначених для допомоги постраждалим від повені коштів.

За інформацією управління цивільного захисту Івано-Франківської ОДА, дощовий паводок зі значним підйомом рівнів води спостерігався на річках Лужанці біля Гошева, Бистриці Надвірнянській біля Пасічної, а також на Пруті. А найбільше — на Дністрі, на 2,5 м до передпаводкового рівня на межі з Тернопільщиною.

У Войнилівській територіальній громаді вода з річки Сівка розлилася на тимчасовий міст, чим ускладнила переправу. Натомість будівництво зруйнованого повінню 2008 року мосту тут заморожено. У Рожнятівській ТГ велика вода частково зруйнувала берег річки Чечви біля села Нижній Струтин. В Уторопах Яблунівської громади на Косівщині водою з місцевого потічка пошкоджено опору та насип до невеликого мосту. У Перегінську розмило ґрунтову дорогу вздовж річки Лімниці.

На щастя, катастрофічних руйнувань немає. Натомість правоохоронні органи Івано-Франківщини досі перевіряють використання державних коштів, які торік уряд виділив на ліквідацію наслідків минулорічної нищівної повені. Приміром, за повідомленням на сайті СБУ, в області 22 липня викрито двох депутатів та двох посадовців сільської ради на махінаціях із бюджетними коштами, виділеними на подолання наслідків повені 2020 року.

«За попередніми даними, зловмисники протиправно використовували майже 20 відсотків коштів, призначених для потерпілих від повені громадян. Як учасники тимчасової комісії з питань надзвичайних ситуацій одного із сіл Надвірнянського району чиновники мали повноваження встановлювати категорію руйнування житла. Від цього залежала сума компенсації постраждалим сім’ям. Депутати та посадовці призначили максимальні суми близьким особам. А будівлі, які фігуранти внесли в акти як «повністю зруйновані», насправді вціліли. Ба більше: вони є незавершеними новобудовами й ніколи до того не використовувалися для проживання», — йдеться в повідомленні.

В управлінні СБУ нагадують, що торік у листопаді повідомляли про запобігання нецільовому використанню двома РДА виділених на ліквідацію наслідків повені понад 45 млн грн. Загалом же на здійснення аварійно-відновних робіт на пошкоджених червневою повінню об’єктах із резервного фонду держбюджету надійшло 262,8 млн грн.

Бистриця Надвірнянська біля Івано-Франківська 21 липня.

Фото Юрія РИЛЬЧУКА.