Народний депутат, заступник голови партії «Батьківщина», перший заступник голови Бюджетного комітету, голова ТСК з питань розслідування корупції на митниці та у податковій Іван КРУЛЬКО підбив підсумки п’ятої cесії Верховної Ради дев’ятого скликання і поділився планами на наступну сесію:

— Під час п’ятої сесії Верховна Рада дев’ятого скликання розглянула 700 законів, ухвалила 170 — в цілому і 110 — у першому читанні, але так і не спромоглася «розв’язати» соціальні й тарифні проблеми, які сьогодні найбільше турбують людей. Не був також піднятий прожитковий мінімум до реального рівня.

Попри обіцянки монобільшості закінчити епоху бідності, знизити тарифи і повернути заробітчан в Україну — все сталось з точністю до навпаки.

Замість того, щоб створити сприятливий бізнес-клімат і допомогти малому бізнесу, враховуючи спустошливі наслідки карантинних обмежень, влада вирішила вчергове залізти до кишень людей, збільшуючи податковий тиск на громадян України і бізнес (законопроект № 5600), приватизувати стратегічні підприємства для оборонно-промислового комплексу у час війни тощо!

Прикро, але під час цієї сесії монобільшості вдалось «протягти» чимало шкідливих законів, які у майбутньому можуть дорого коштувати Україні та українцям.

Зокрема, закон про гральний бізнес, чи про відкриття так званого «ринку землі», що порушує мінімум 22 статті Конституції. Попри те, що згідно з соціологічними опитуваннями понад 70% населення України категорично проти «розпродажу» землі!

Ухвалені парламентом «земельні» закони стимулюють можливість консолідації і скупки земель великими корпораціями, а не розвитку фермерства як аграрного устрою України, за який виступає «Батьківщина».

Ми наполягаємо, що ринок землі не можна було відкривати у час війни, коронакризи, бідності, коли в країні не працює адекватно судова і правова системи, орудують рейдери, немає підтримки фермерів, коли немає концепції ринку і країна не готова до нього організаційно, технічно, фінансово!

І головне — долю такого стратегічного питання, як земля, треба вирішувати на референдумі, бо земля, як і надра, за Конституцією, належать народу України. І думку людей не можна ігнорувати! Землею треба розпорядитись так, щоб нащадки сказали «дякую», а не «вони розпродали» Україну»!

Ще навіть місяця не минуло з моменту відкриття ринку, а ми вже бачимо, що наші прогнози збуваються. У фермерів і селян починають потихеньку «віджимати» землю, користуючись юридичними «лазівками» і правовою необізнаністю людей, відсутністю грошей на юридичний супровід.

Саме тому парламент йде на літні канікули, а «Батьківщина» захищатиме людей від земельного свавілля!

Ми вже відкрили безоплатну «гарячу лінію» — 0 800 30 2019, куди люди можуть звертатись із будь-яких проблемних питань, пов’язаних із землею!

На наступній сесії «Батьківщина» і далі обстоюватиме свої законодавчі ініціативи у соціальній, економічній та інших сферах! Головне, аби нас нарешті почули!