Реформа законодавства, яка регулює питання похоронної справи, не просто назріла, а й перезріла. Напівкримінальні процеси, які сьогодні відбуваються у сфері ритуальних послуг, уже давно не задовольняють українське суспільство. У цьому переконані народні депутати — представники робочої групи, створеної при Комітеті Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яка напрацьовуватиме відповідний законопроект.

За словами співголови робочої групи, голови комітету Андрія Клочка, питання виділення земельних ділянок для організації поховань нині стоїть гостро абсолютно для всіх населених пунктів. Адже багато кладовищ, як правило, заповнені й місць для нових поховань мало, тому є спекуляції та інші речі, які точно недоречні для цієї справи. Тому завдання робочої групи — якісно врегулювати це питання. «Крім того, змінюється світ, змінюється свідомість людей і нині є багато альтернативних видів поховання, проте вони не врегульовані законодавством», — додав він.

«Сфера поховання — це та сфера, з якою рано чи пізно стикається кожен. Але маємо констатувати: вона перебуває далеко не в кращому стані. Це стосується як якості надання послуг, так і застарілих підходів регулювання цієї сфери. А також наявності великої кількості зловживань та порушень, які ускладнюють і так непростий час в житті рідних та близьких померлого», — наголосив співголова робочої групи Андрій Стріхарський, зауваживши, що народні депутати прагнуть зменшити бюрократію до мінімуму і надати громадянам можливість обирати якісні ритуальні послуги європейського рівня за економічно обґрунтованими цінами.

Власне, в майбутньому законопроекті законодавці передбачають створення електронних систем для обліку та розподілу місць для поховання та адміністрування інформації про них. Тобто має бути створено єдину державну систему у сфері поховання, єдиний реєстр поховання та єдиний реєстр надавачів послуг.

«Одним із основних завдань майбутнього законопроекту є демонополізація ринку ритуальних послуг та створення здорового конкурентного середовища між суб’єктами господарювання усіх форм власності. Планується, що і комунальні, і приватні компанії отримають однаковий податковий клімат. Крім того, запроваджується заборона діяльності ритуальних служб та їхньої реклами у патологоанатомічних відділеннях, в моргах, на кладовищах», — розповів парламентарій.

З метою підвищення якості ритуальних послуг пропонується також визначити чіткий перелік ритуальних послуг та вимог до регламенту їх надання та якості. Передбачатиметься законопроектом й створення сприятливих умов для будівництва нових крематоріїв, які будуть віддані в приватний або комунальний сектор, впорядкування питання землевідведення, а також розміщення крематоріїв в містобудівній документації. «Вся діяльність зі створенням крематоріїв звільнятиметься від оподаткування, бо ми повинні дати можливість підприємцям, інвесторам розвиватися в цій галузі якомога швидше, щоб реформувати її. Водночас органи місцевого самоврядування зможуть залучати інвестиції для будівництва нових крематоріїв», -зауважив А. Стріхарський, додавши, що документ передбачатиме також і європейський принцип поводження з «безхазяйними могилами».

Крім того, за його словами, дуже важливо врегулювати поховання осіб, хворих на інфекційні хвороби, особливо у період пандемії. Йдеться про забезпечення всіх санітарних норм.

Власне, це лише частина запропонованих змін, решта доопрацьовуватимуться на засіданнях робочої групи, до складу якої увійшли 32 особи. А щоб залучити до обговорення якомога більше фахівців і експертів, робоча група створила у Фейсбуці офіційну сторінку — «Поховальна справа». Тож народні депутати запрошують органи місцевого самоврядування та експертів долучитися до обговорення проблемних питань у цій сфері, а також до напрацювання відповідного законопроекту.

Вл. інф.