Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков вважає доцільним створити незалежну комісію при Національному агентстві з питань запобігання корупції, яка визначатиме перелік осіб, які мають надмірний вплив та значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів). На цьому він наголосив у ефірі одного з телеканалів. «На мій погляд, це повинна бути незалежна комісія, яка може діяти при НАЗК, — сказав він. — Я подавав відповідні правки. Вона формується на конкурсній основі, є незалежною, громадською, не потребуватиме додаткових видатків на свою діяльність. Організаційний процес роботи комісії фактично буде забезпечуватися НАЗК».

За словами глави парламенту, щоб уникнути конфлікту інтересів, не РНБО, а незалежний орган має визначати перелік олігархів. Дмитро Разумков відзначив, що він підтримує ідею декларування чиновниками зустрічей з представниками бізнесу, яка закладена в проекті закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 4599). «Але й тут все повинно бути прозоро. Щоб ніхто не міг дорікати представникам влади, що прописали щось під себе. Якщо ми запускаємо такий механізм, то він має діяти постійно», — підкреслив Голова Верховної Ради.

Нині у нашій країні створено достатньо серйозну антикорупційну систему — це і НАБУ (Національне антикорупційне бюро України), і НАЗК (Національна агенція з питань запобігання корупції) і САП (Спеціалізована антикорупційна прокуратура) і ВАКС (Вищий антикорупційний суд) і багато інших інституцій. У цьому плані Верховна Рада повністю забезпечила ці органи всіма  інструментами, необхідними для проведення антикорупційної реформи. Інше питання, за словами Дмитра Разумкова, це питання лобізму. «На жаль, в Україні воно пов’язане із негативним контекстом, — сказав він. — Але фактично ця система існує і в Європейському Союзі, і в Сполучених Штатах Америки. Це прозорі, зрозумілі і зафіксовані стосунки між представниками влади та бізнесом. Де обстоювання власних інтересів, а бізнес повинен обстоювати свої інтереси, відбувається публічно і прозоро, із укладанням контрактів між так званими лобістами, які співпрацюють і з владою, і з бізнесом. Тоді всі розуміють, хто є кінцевим бенефіціаром тих чи інших рішень. Це знімає корупційну складову і робить процес зрозумілим для суспільства. Цього точно не треба соромитися».

Водночас, на думку Д. Разумкова, важливою складовою є й інша сторона прозорості. Часто переговори відбуваються під покровом ночі. І це дуже погана українська традиція, від якої точно треба позбуватися, наголошує він. «Якщо ми говоримо про фіксацію таких зустрічей, я пам’ятаю, як в 2019 році журналісти раділи тому, що публічно відбуваються зустрічі представників великого бізнесу та української влади, — сказав Д. Разумков у інтерв’ю. — Це нормально. Потім не виникає питання — що ж ви такого проговорювали секретного? Чому обговорювали все о 12-й ночі чи інший не робочий час»?

Ще одним важливим елементом деолігархізації Д. Разумков назвав так зване антитрастове законодавство. «Перекладаючи на доступну мову — це фактично є антимонопольне законодавство, яке може ефективно виконувати функцію боротьби з природніми та неприродніми монополіями, які існують в українському бізнес-середовищі, — зауважив він. — Необхідна для цього законодавча база у нас є, а виконання цих законів допоможе змінити ситуацію». Утім, найголовнішим чинником на шляху покращення діалогу між бізнесом та владою глава парламенту вважає бажання двох сторін вийти із замкненого кола. «Нині ми маємо таку можливість, — переконаний він. — Усі політичні сили йшли із такими гаслами. Думаю, що всі до цього готові. Ключовим залишається питання чесності стосунків. Для бізнесу дуже важливо знати, що всі сторони виконуватимуть домовленості, яких досягнуто». Бізнес має розуміти довгострокові перспективи, щоб будувати свою стратегію поведінки та розвитку того чи іншого напрямку на теренах країни, переконаний Дмитро Разумков.

Факт

До другого читання законопроекту № 4599, який стосується запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), подано 1230 поправок.

За повідомленням прес-служби Верховної Ради України та власна інформація.

Скріншот відео.