«Держава має забезпечити житлом ветеранів АТО/ООС, які є внутрішньо переміщеними особами. Нині у країні майже три тисячі людей, які захищали Україну та залишились без житла внаслідок збройної російської агресії. Необхідно поступово вирішувати це питання. Цього року маємо забезпечити власним житлом щонайменше 400 ветеранів-переселенців», — підкреслив очільник уряду.

Прем’єр-міністр доручив Міністерству у справах ветеранів та Міністерству фінансів опрацювати питання збільшення на 282 мільйони гривень видатків у державному бюджеті за програмою 1511050 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України...». Це дасть змогу в поточному році забезпечити житлом 414 осіб (зокрема 220 осіб — за рахунок додаткових асигнувань).

Представники Міністерства розвитку громад та територій України доповіли про стан реалізації проектів Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Зокрема, в межах програми «Житлові приміщення для внутрішньо переміщених осіб», яка фінансується урядом Німеччини, вже було проведено перший етап відбору отримувачів кредиту та визначено 150 кандидатів із числа зареєстрованих у проекті. Загалом на фінансування 
цієї програми урядом Німеччини через банк KfW було виділено грант у розмірі 25,5 мільйона євро.

У Міністерстві фінансів, зі свого боку, доповіли, що нині в Україні працюють дві основні програми доступного іпотечного кредитування: «Доступна іпотека» під 7 відсотків та програма фінансового лізингу під 5 відсотків.

Прем’єр-міністр відзначив дієвість програми «Доступна іпотека 7 відсотків», яку цьогоріч ініціював Президент України Володимир Зеленський. Нею скористалися вже понад півтисячі родин, а загальний розмір кредитних договорів становить півмільярда гривень.

«Загалом на сьогодні учасниками пільгових житлових програм є тисячі родин. Наше завдання — максимально розширювати такі програми, щоб українці змогли вже сьогодні покращити свої житлові умови. Особливо це стосується громадян, які втратили власне житло внаслідок війни на сході, та інших пільгових категорій громадян», — зазначив Денис Шмигаль.