Наша газета вже повідомляла, що в селі Смолява, що під містом Берестечком, відкрили пам’ятник сподвижнику Богдана Хмельницького козацькому полковникові Івану Богуну. Його власним коштом на подвір’ї своєї садиби під 650-літньою липою, яку звуть Богунівською, звів місцевий підприємець Анатолій Маслічук.

Нещодавно в Смоляві відбувся ще один захід, присвячений 370-річчю битви під Берестечком, — круглий стіл «Козацький полковник Іван Богун і Волинь». Його організували обласна організація Національної спілки краєзнавців України, Волинський регіональний музей Українського війська та військової техніки, обласна організація ветеранів України.

Під час круглого столу було презентовано книжку «Подорож волинськими стежками козацького полковника Івана Богуна», авторами якої є професор Волинського національного університету імені Лесі Українки Геннадій Бондаренко, доктор історичних наук Олександр Дем’янюк, почесний краєзнавець України Геннадій Гулько.

Видання побачило світ завдяки спонсорській підтримці Анатолія Маслічука. До речі, він уже багато років досліджує події, пов’язані з Іваном Богуном і битвою під Берестечком. Його доповідь на круглому столі була однією з найцікавіших.

На знімку: учасники круглого столу біля пам’ятника Івану Богуну в селі Смолява. Крайній ліворуч — ініціатор і спонсор його встановлення Анатолій Маслічук.

Фото автора.