Задля реалізації поставлених завдань народні депутати на цій інформаційній платформі організували і провели 19 засідань. Десять із них тривали в форматі відеоконференції. На цих зібраннях розглянуто 117 питань. Із них 81 пов’язане зі здійсненням законопроектної функції. Також відбулося засідання підкомітету з питань регулювання публічних закупівель та ефективного управління державним і комунальним майном, підкомітету з питань регуляторної політики та підкомітету з питань промислової політики.

У комітеті, зокрема, працювали над змінами до Господарського кодексу щодо усунення правових колізій у вимогах до статутів товариств з обмеженою та додатковою відповідальністю. Йдеться і про зміни до деяких законів щодо повноважень Антимонопольного комітету в сфері публічних закупівель, про зміни, які стосуються відновлення проведення аукціонів з продажу об’єктів великої приватизації, а також про удосконалення чинного законодавства, яке дозволить зменшити дефіцит брухту чорних металів на внутрішньому ринку. Народні депутати підготували до розгляду в сесійній залі зміни до закону про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції для відновлення законних прав і свобод громадян щодо управління власним майном та отримання кредитних послуг та зміни, які стосуються вдосконалення системи функціонування та оскарження публічних закупівель.

Члени комітету опрацювали законопроект, який передбачає зміни до розділу X прикінцевих та перехідних положень закону про публічні закупівлі щодо виключення можливості здійснення закупівель без використання електронної системи. Також у комітеті працювали над визнання таким, що втратив чинність, закону про створення вільної економічної зони «Крим» та про особливості здійснення економічної діяльності на тимчасово окупованій території України. Підготували і зміни до деяких законодавчих актів щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді. Усі ці законопроекти прийнято в цілому. А також у сесійній залі підтримали опрацьовані комітетом постанови, які стосувалися звільнення Ігоря Петрашка з посади міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України та призначення Олексія Любченка на посаду першого віце-прем’єр-міністра — міністра економіки.

Комітет упродовж п’ятої сесії організував і провів низку слухань. А в рамках реалізації контрольної функції заслухано звіти чиновників, які відповідають, наприклад, за такі напрями, як аудит ефективності управління Фондом державного майна корпоративними правами держави, що мають фінансові наслідки для державного бюджету, робота Державної служби з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів, запуск, виведення на навколоземну орбіту супутника «Січ 2-30 (2-1)» тощо.

Комітет тісно співпрацював із Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. А також ініціював підписання з вищими закладами освіти Меморандуму про співробітництво для розробки і реалізації системи стратегічних та тактичних рішень для України. Для врегулювання наявних проблем в економіці у комітеті обговорили засадничі положення та ключові напрями проекту Національної економічної стратегії-2030. За результатами проведених нарад, консультацій і круглих столів підготовлено та опубліковано доповідь «Щодо оновлення Стратегії економічної безпеки України». Нині ця стратегія виноситься вже на рівень Ради національної безпеки і оборони України.
Водночас, упродовж п’ятої сесії дев’ятого скликання у комітеті з питань економічного розвитку опрацьовано та розглянуто 2415 листів і звернень громадян, підприємств, установ, організацій.

Мовою цифр

Упродовж п’ятої сесії Комітет Верховної Ради з питань економічного розвитку визначили головним з підготовки та доопрацювання 185 законопроектів та 37 проектів постанов. Опрацьовано та подано на розгляд Верховної Ради 63 законопроекти, дев’ять законів та дві постанови прийнято в цілому.

Вл. інф.