Його ініціатори — група народних депутатів, які представляють і монобільшість, і опозиційні сили.

Останні зміни до Закону «Про застосування трансплантації анатомічних матеріалів людині» ухвалювалися в грудні 2019 року. Вони забезпечили розвиток системи трансплантації та привели до збільшення кількості врятованих життів українців. Уже упродовж 2020 року відповідну медичну допомогу в Україні отримали більше наших громадян, ніж за аналогічний період за кордоном, а за перше півріччя 2021 року виконано такий самий об’єм медичних втручань, як і у попередньому році.

Поточна редакція закону, а також розроблені та ухвалені на його основі підзаконні нормативно-правові акти дали можливість забезпечити медичну допомогу методами, які через недосконалість законодавства неможливо було виконати раніше. Так, уперше в Україні виконано алогенну неродинну трансплантацію гемопоетичних стовбурових клітин дитині та дорослому. Уперше за всю історію вітчизняної трансплантології спостерігається зміна структури донацій анатомічних матеріалів. Нині вона має співвідношення 50:50 між прижиттєвими і посмертними донаціями, і тепер Україна за цим показником наближається до країн, де трансплантація є розвинутою.

Важливими є зміни, які надали можливість забезпечити фінансування цієї сфери системи охорони здоров’я — нині заклади, які надають високотехнологічну високовартісну медичну допомогу населенню методом трансплантації, отримують адекватні кошти. Позитивним змінам сприяла «декриміналізація» законодавства та впровадження порядку проведення трансплантацій. Варто зазначити, що протягом дії закону після внесення змін в статтю 143 Кримінального кодексу, яка зберігає відповідальність, не було жодного випадку її порушення.

Чинна редакція закону про застосування трансплантації анатомічних матеріалів забезпечила й багато інших позитивних зрушень у цій галузі. Передусім через збільшення кількості закладів охорони здоров’я, які надають медичну допомогу методом трансплантації, та їх взаємодію між собою та закладами охорони здоров’я, в яких знаходиться донор. Єдина державна інформаційна система трансплантації органів і тканин забезпечує суворий облік трансплантацій, автоматизацію співставлення пар донор — реципієнт тощо. Діяльність, пов’язана з трансплантацією, координується та постійно моніториться Спеціалізованою державною установою «Український центр трансплант-координації», а це дає можливість проводити оперативний аналіз інформації.

Утім, для того, щоб вітчизняна система трансплантації була більш ефективною, нині необхідно внести певні зміни й уточнення в чинну редакцію закону. Підготовці проекту змін сприяла низка передумов, кажуть їх автори. Йдеться про необхідність уточнити термінологію та розширити основні принципи здійснення трансплантацій, про забезпечення можливості розробки та затвердження умов та порядків вилучення, зберігання, тестування, обробки і використання окремих анатомічних матеріалів, зокрема тканин. Водночас, виникла потреба скоригувати функціональні обов’язки трансплант-координаторів та функціонал Державних інформаційних систем в сфері трансплантації, пов’язаних із покращенням введення, збереження, обробки та обліку персональних і медичних даних. Законодавці хочуть також уточнити формулювання, які забезпечують засади рівності реципієнтів у отриманні анатомічного матеріалу та дають можливість використовувати сучасні засоби комунікації для волевиявлення громадян в сфері трансплантації. Йдеться і про необхідність додаткової регуляції в частині донорства анатомічних матеріалів від живого донора та приведення у відповідність до сучасних потреб переліку осіб, які можуть надавати заяви про згоди або незгоди на посмертне донорство. Парламентарії також мають намір привести у відповідність регуляції умов та порядку вилучення анатомічних матеріалів для трансплантації або виготовлення біоімплантатів при посмертному донорстві, зокрема тканин і підвищити безпечність та ефективність використання біоімплантатів та ксеноімплантатів. Ще один напрямок, якого торкнуться зміни — забезпечення перехідного періоду реалізації державних гарантій медичного обслуговування населення за програмою медичних гарантій у тій частині, яка стосується оперативного лікування з трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Законопроект розроблено з метою забезпечення реалізації конституційного та природного права людини на життя та охорону здоров’я. Так зазначено в пояснювальній записці, яка супроводжує документ. Основними нормативно-правовими актами, які регулюють зазначене питання, є Конституція України, Основи законодавства про охорону здоров’я та закон про трансплантацію органів та інших анатомічних матеріалів людині. Ухвалення запропонованих змін усуне наявні в законодавстві колізії й дозволить забезпечити конституційні гарантії та природні права громадян на життя та охорону здоров’я.

Нині законопроект розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства охорони здоров’я для того, щоб викладені в ньому положення мали можливість пройти громадське обговорення.

Вл. інф.