Про це Джо Байден оголосив під час зустрічі з прем’єр-міністром Іраку Мустафою аль-Казимі в Білому домі, інформує DW.

За словами Байдена, це означає «новий етап» для 2500 американських військовослужбовців, які все ще розміщені в Іраку. «Наша роль в Іраку... бути доступними, продовжувати навчати, допомагати та мати справу з «Ісламською державою», але ми не збираємося бути в зоні бойових дій — вже до кінця цього року», — зауважив американський президент.

Нагадаємо, що війська США відіграли активну роль у боротьбі з «Ісламською державою». Як повідомили американські посадовці, новий план не передбачає повномасштабного виведення військ США з Іраку. Натомість американські військові залишатимуться в країні, щоб тренувати іракських військових та надавати їм логістичну підтримку.

Тим часом прем’єр-міністр Іраку Мустафа аль-Казимі перебуває під тиском наближених до Ірану збройних формувань, які наполягають на виведенні американських солдатів з країни. Його зустріч із Джо Байденом відбулася за три місяці до нових виборів в Іраку. Аль-Казимі переконаний, що іракські сили безпеки можуть самостійно боротися проти «Ісламської держави». «На іракській землі немає потреби в будь-яких іноземних бойових силах», — сказав він, передає агенція AP.

Водночас днями США та Євросоюз опублікували спільну заяву, в якій закликали «Талібан» припинити наступ на позиції урядових сил в Афганістані. Після початку виведення з Афганістану американських військ ісламістський рух «Талібан» організував масштабний наступ на позиції урядових сил, захопивши цілу низку стратегічно важливих районів.