Олексій Вадатурський, Дмитро Разумков під час ознайомлення з роботою ТОВ СП «Нібулон».

Більше фото тут.

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відвідав з робочою поїздкою Миколаїв, де ознайомився з діяльністю одного з найпотужніших в Україні агрохолдингів ТОВ СП «Нібулон», який сьогодні займається суднобудуванням та судноплавством, здійснює внутрішні інвестиції та є одним з найбільших платників податків у  країні. Генеральний директор підприємства, Герой України Олексій Вадатурський ознайомив Дмитра Разумкова з виробничими потужностями «Нібулону», продемонстрував роботу унікального самохідного надпотужного днопоглиблювального судна проекту СДС-15 «Миколаївець» та маневрені можливості одного з портових буксирів-штовхачів.

Як розповів Олексій Вадатурський, «за 29 років своєї діяльності нам вдалося створити унікальну інфраструктуру перевантажувальних терміналів та комплексів з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур, потужного флоту і виробничих підрозділів по всій Україні. Загальний обсяг потужностей для зберігання зерна становить 2,25 мільйона тонн. У 2009 році ми розпочали реалізацію інвестиційного проекту з відродження річок Дніпро та Південний Буг як судноплавних транспортних артерій України, у рамках якого збудовано 18 елеваторних комплексів та перевантажувальних терміналів у різних регіонах України. Нині мережа компанії складається з 27 перевантажувальних терміналів і комплексів з приймання, зберігання і відвантаження зернових та олійних культур, це 445 зерносховищ — найбільша кількість в Україні».

Дмитро Разумков подякував Олексію Вадатурському за вагомий внесок в економіку країни, внутрішнє виробництво та інвестування, розбудову річкового транспорту. «У Миколаєві, — зазначив глава парламенту, -сконцентровано чимало підприємств, які пов’язані з внутрішніми інвестиціями, АПК, великою промисловістю, оборонним сектором. Досвід зарубіжних країн, особливо під час пандемії, довів, що країни Європи та США зосереджують свою увагу на внутрішньому виробництві, на внутрішніх інвестиціях, на залученні цих інвестицій. Влада має допомагати та створювати умови для того, щоб інвестор приходив до нас. Щоб ми не купували щось за кордоном, а виробляли самі, створювали додану вартість. Тоді вийдемо з кризових ситуацій. Насправді криза — це поле для маневру. Або ти будеш падати, або розвиватися. Україна, я переконаний, піде по другому шляху».

Відповідаючи на запитання «Голосу України», Дмитро Разумков зауважив, що нині актуально постало питання відновлення та розвитку водних перевезень. «Багато років їжджу в Миколаїв, і, знаю, що для міста завжди була серйозною проблема — завантаження автошляхів, особливо в період збору врожаю. Перехід на перевезення річковим транспортом розвантажить і місто, і автошляхи. Бачу, що з ремонтом доріг та мостів ситуація покращилася. Натомість ми маємо розгалужену систему річок, яку поки що неефективно використовуємо».

Нагадав Голова Верховної Ради України про те, що з ухваленням парламентом Закону України «Про внутрішній водний транспорт» залишилися невирішеними деякі дискусійні питання, по яких уряд має ухвалити підзаконні акти. Це екологічні проблеми, акцизний податок. «У порівнянні з акцизом на паливо, який в Україні становить 30 відсотків, і акцизом, якого взагалі немає в європейських країнах, ми не конкурентоспроможні. — Ми повинні змінювати цю ситуацію, знаходити баланс. Не можна перетворити закон на підтримку одних чи інших. Мають бути враховані інтереси всіх сторін. Також слід обстоювати свої позиції і на зовнішньому ринку. Якщо наші води відкриті для тих чи інших держав, то і води інших держав мають бути відкриті для нас».

Глава парламенту зупинився на особливостях роботи Верховної Ради України 23—24 серпня. Він повідомив, що розпочався збір підписів народних депутатів про проведення позачергової сесії парламенту 23 серпня. Як відомо, цього самого дня відбудеться установчий саміт Кримської платформи. Отже, Верховна Рада має ухвалити постанову про парламентський вимір Кримської платформи, тому необхідно позачергове засідання. На сьогодні парламенти Чехії та Швейцарії підтвердили свої наміри взяти участь у позачерговому засіданні Верховної Ради України. А 24 серпня відбудеться урочисте засідання, присвячене 30-річчю Незалежності України. Його проведення не потребує збору підписів народних депутатів, оскільки не планується ухвалення будь-яких рішень цього дня.

Більше фото тут.

У Миколаєві Дмитро Разумков також відвідав АТ «Завод «Екватор» (на знімку). Це підприємство за 85 років свого існування розвинулося від виготовлення простого суднового електрообладнання до створення систем життєзабезпечення атомних підводних човнів, спеціальних глибоководних апаратів і водолазних комплексів, обладнання кондиціонування і вентиляції повітря для кораблів і суден усіх типів і призначень, нафтогазовидобувних платформ. Завод є лідером у своїй галузі серед країн СНД. Екскурсію підприємством провів його керівник, депутат Миколаївської міської ради Сергій Кантор.

Керівники області та міста запросили Дмитра Разумкова оглянути унікальну наукову установу, пам’ятку історії та архітектури Миколаєва — науково-дослідний інститут «Миколаївська астрономічна обсерваторія». Нинішнього року Миколаївській обсерваторії виповнилося 200 років. Це — одна з найстаріших обсерваторій Східної Європи, що була заснована у 1821 році як морська. Ця пам’ятка включена до Попереднього списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Миколаївська обсерваторія — єдиний в Україні найстарший науково-дослідний заклад, на відміну від обсерваторій при українських університетах, який займається серйозними дослідженнями на державне замовлення. Також вона найбільш спроможна серед країн Європи за позиційними спостереженнями. Втім, через відсутність достатнього фінансування історична будівля обсерваторії перебуває у занедбаному стані, відсутня елементарна інфраструктура, що унеможливлює покращення туристичної привабливості установи. Звісно, відсутність фінансування позначається і на кількості та якості наукових досліджень.

Попри те, що місцева влада лобіювала питання включення Миколаївської обсерваторії до цьогорічного проекту «Велика реставрація», установа не пройшла відбір. Дмитро Разумков зазначив: «Знаю, що проект та реконструкція обсерваторії коштує чверть мільярда гривень. Це значні кошти. Поки що цей об’єкт насправді не увійшов до державної програми. Але є ймовірність того, що фінансування на «Велику реставрацію» буде збільшено. Про це казав і Президент, і Прем’єр-міністр. Тоді Миколаївська обсерваторія, яка дійсно є гордістю країни, може отримати фінансування».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.