На цьому вчора на брифінгу, присвяченому першій річниці нового регіонального альянсу, наголосив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Україна формує нове бачення міжнародної безпекової стратегії, в якій ми не будемо залежати від великих альянсів. Ми формуємо власні регіональні об’єднання з країнами, з якими нас пов’язують тісні історичні, політичні та економічні зв’язки, спільність цінностей та цілей», — акцентував міністр.

Дмитро Кулеба повідомив, що лише за рік в Люблінському трикутнику відбулося дев’ять зустрічей: три — міністрів закордонних справ, одна — національних координаторів Люблінського трикутника, дві — керівників відомств з національної безпеки й три — парламентаріїв. Навесні цього року був заснований Молодіжний Люблінський трикутник.

Під час брифінгу Дмитро Кулеба згадав дві заяви країн Трикутника — щодо подій у Білорусі та роковин геноциду кримськотатарського народу. Він повідомив, що за рік міністри цього нового регіонального альянсу підписали чотири документи: Люблінську декларацію, Дорожню карту співробітництва, Спільний план з протидії дезінформації, Декларацію про спільну європейську спадщину та цінності.

Глава української дипломатії перелічив десять пріоритетів Люблінського трикутника. Перше місце серед них посідає протидія агресивній політиці РФ. Друге — військова і оборонна взаємодія з використанням потенціалу НАТО та ЄС, де незамінною є Литовсько-польсько-українська бригада. Третє — кібербезпека та боротьба з дезінформацією. Серед інших пріоритетів — боротьба з наслідками пандемії COVID-19; економічна співпраця, протидія нелегальним фінансовим потокам та податковим злочинам, координація у сфері трудової міграції; енергетична взаємодія тощо.

«Люблінський трикутник — частина стратегії України зі створення поясу безпеки між Балтійським і Чорним морями. Це один з регіональних альянсів, який зміцнює нашу безпеку та наближає вступ України до ЄС і НАТО», — підкреслив глава українського МЗС.

На його думку, Люблінський трикутник створює реальну альтернативу політичному «русскому міру» в нашій частині Європи: «Україна, Польща та Литва вже ніколи не повернуться до російської сфери впливу, а от для Білорусі Люблінський трикутник є реальною альтернативою на майбутнє. Ми допомагатимемо білоруському народу побудувати справедливу державу, яка матиме європейське майбутнє і в якій захищені права людини. Коли Білорусь стане на демократичний, європейський шлях розвитку, Україна, Польща та Литва будуть готові розглянути її приєднання до нашого формату».

Нагадаємо: Люблінський трикутник — тристоронній формат взаємодії України, Литви та Польщі, створений міністрами закордонних справ у липні 2020 року. Формат підкреслює роль України, Польщі та Литви у процесі формування сучасних політичних, культурних та соціальних реалій Центральної Європи. Трикутник має спільний військовий підрозділ — Литовсько-польсько-українську бригаду. Нині бригада об’єднує понад 3,5 тисячі військовослужбовців Литви, Польщі та України.