Традиційно роботу форуму розпочали із виступу Президента Володимира Зеленського. Глава держави привітав усіх із Днем хрещення Київської Русі-України.

«Це важливий день для нашої держави та історії, — сказав він. — Вважаю цю дату важливою і для теми нашого форуму. У діалогу про децентралізацію не існує більш змістовного та глибокого і символічного контексту, аніж цей історичний період. Володимир обрав не просто віру, а вектор розвитку цивілізації. Завдяки цьому вибору сучасна Україна — демократична, прогресивна, європейська держава, яка розуміє, чому місцеве самоврядування — це важливо. Цей вибір також сприяв піднесенню освіти та науки, ментального розвитку. Саме після прийняття християнства в історії нашої держави відбулася перша реформа децентралізації. Уже тисячу років тому Ярослав Мудрий зрозумів, що концентрація влади в руках однієї людини шкодить державі та її народові і повноваження великого князя почали делегуватися іншим інституціям».

«Нині на схилах Дніпра, де хрестили киян, встановлено пам’ятник Магдебурзькому праву — одній із найбільш відомих правових систем місцевого самоврядування в Європі, — продовжив Президент. — Київ отримав Магдебурзьке право понад півтисячі років тому. Чимало наших міст ще раніше. Загалом його набули сотні українських міст.

Здійснюючи нині реформу децентралізації, не можна не спиратися на багатовікову історію та традиції, наголосив В. Зеленський. Він зауважив, що це дійсно одна із найуспішніших реформ, яка продовжує втілюватися в життя. Водночас, назвав її однією із найтриваліших і найскладніших. «Достатньо згадати той факт, що європейську хартію місцевого самоврядування Україна підписала ще 16 листопада 1996 року, а ратифікувала 15 липня 1997 року, — відзначив глава держави. — Тоді ж було прийнято базовий закон про місцеве самоврядування. Довгий період країна не могла швидко просуватися в питаннях децентралізації через обставини політичного характеру. Не було політичної волі та бажання ділитися повноваженнями й бюджетом із громадами. Лише в квітні 2014 року уряд прийняв основний документ — Концепцію реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влад. Згодом були прийняті закони про внесення змін до Бюджетного та Податкового кодексів, що дало змогу забезпечити розширення бази оподаткування органів місцевого самоврядування».

За словами Президента, територіальні громади отримали не тільки повноваження, а й фінансову базу для реалізації цих повноважень. Уже майже завершився процес передачі землі і комунальної власності до громад. Йдеться про мільйони гектарів та десятки тисяч об’єктів. «Наша команда пішла значно далі і реалізувала наступний етап децентралізації, — зауважив В. Зеленський. — У червні 2020 року уряд затвердив новий адміністративно-територіальний устрій базового рівня. Сформовано майже півтори тисячі територіальних громад, які покривають всю територію нашої країни». Торік у липні Верховна Рада прийняла постанову № 3650 про утворення та ліквідацію районів. Тепер маємо 136 районів, а старі 490 — ліквідовано.

Разом із повноваженнями і фінансовими можливостями має наступати й відповідальність, зауважив В. Зеленський. Обраним керівникам територіальних громад і сформованим ними виконкомам, на його думку, потрібно навчитися мислити масштабно. Усвідомлювати, що кожна громада — це частинка України, яка працює в ім’я її блага. Утім, за словами Президента, у процесі поглиблення децентралізації є не лише успіхи, а й недоліки, які спершу були просто непомітними. Тож після завершення другого етапу децентралізації необхідно буде здійснити детальний аудит. Для того, щоб рухатися далі, потрібно буде виправити всі помилки та прорахунки. «Ми займаємося цим у рамках конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові, який поступово стає аналітичним та дуже практичним інструментом допомоги в процесі поглиблення децентралізації, майданчиком для відвертої, простої, потужної, прямої розмови та дискусії між представниками законодавчої та виконавчої гілок влади», — запевнив В. Зеленський.

Про успіх реформи децентралізації свідчать відгуки наших іноземних та міжнародних партнерів. Такий акцент поставив у своєму виступі Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. Він також відзначив високий рівень довіри до цієї реформи з боку українського суспільства. Низка проведених соціологічних досліджень засвідчує, що понад 60 відсотків громадян підтримують зміни в цьому напрямку, повідомив урядовець.

Визначальними у просуванні реформи децентралізації, за словами очільника уряду, є п’ять факторів. Передусім це новий адміністративно-територіальний поділ, який дозволив відійти від радянської системи й перейти до моделі, прописаної в Європейській хартії місцевого самоврядування. Другий — відповідальність на місцях. Дуже важливо розуміти, що до керівників громад перейшла відповідальність за їх розвиток та успіх. Місцева влада має всі необхідні важелі, щоб вирішувати проблеми на місці. А вплив громадян, які хочуть отримувати більш якісні послуги у сфері освіти, медицини, інфраструктури, — посилюється. Бюджетна децентралізація. Із 1 січня громади перейшли на прямі міжбюджетні відносини із Державним бюджетом. Якщо капітальні видатки місцевих бюджетів останнім часом перевищували 30 мільярдів гривень, то за підсумками 2020 року — це вже майже сто мільярдів. «Це важливий показник і ми будемо робити все, щоб громади ставали більш заможними», — запевнив Д. Шмигаль. Після утворення ОТГ, за його словами, покращилася практика адміністрування податків і стосунки з бізнесом — з’явилася взаємна зацікавленість громад та бізнесу вкладати гроші у власний добробут. Ще один фактор — розширення мережі ЦНАП і спрощення стосунків громадян та влади. Нині діє майже 900 центрів надання адміністративних послуг. Мета уряду — півтори тисячі. Це майже стільки ж, скільки є громад, і навіть трохи більше. У ЦНАП нині надають понад 130 публічних та державних послуг і їх кількість більшатиме. А ще децентралізація покращує інвестиційну привабливість.

«Місцева влада гостро, прямо і швидко відчуває потреби громад. У цьому й сила децентралізації», — резюмував Д. Шмигаль. Він каже, що нині влада стала дуже близькою до людини. Цей зв’язок дає більше комфорту громадянам.