До травня нинішнього року українці мали можливість отримувати субсидію і в грошовій готівковій формі (на банківську картку або через пошту), і в безготівковій формі (коли Ощадбанк перераховував суми надавачам житлово-комунальних послуг). 92 відсотки тих, кому було призначено субсидії, отримували їх готівкою. Із травня, згідно з відповідною постановою уряду, субсидію «живими грошима» отримуватимуть уже всі. І саме ця зміна викликає у громадян чимало запитань. Міністерство соціальної політики відібрало найтиповіші з них і дає роз’яснення.

— Якщо документи на субсидію подавалися на початку минулого опалювального сезону, а кошти перераховувалися в Ощадбанк, який оплачував комунальні платежі, то чи потрібно заново все оформлювати?

— Потрібно. Громадянин має вказати, куди саме слід перераховувати кошти: на банківський рахунок чи на відділення пошти. У таких випадках не передбачено автоматичного призначення житлової субсидії на наступний період.

— До квітня отримували безготівкову субсидію. У червні подали заяву в Ощадбанк для переведення залишку субсидії за квітень на картковий рахунок. Коли можна буде отримати ці кошти?

— Для отримувачів безготівкової субсидії передбачено, що Ощадбанк перераховує суми субсидії за минулий опалювальний період, які зекономлені станом на 1 червня поточного року. Нині таке перерахування здійснюється для одержувачів, які мають відкриті рахунки в Ощадбанку, тому відповідні кошти найближчим часом мають бути відображені на банківському рахунку. Якщо одержувач не має відкритого рахунку Ощадбанку, то в такому разі для отримання зекономлених сум субсидії рахунок слід відкрити до грудня поточного року.

— Раніше субсидія надходила на карту ПриватБанку, з якої ми самі оплачували комунальні послуги. Чи треба нині поновлювати документи?

— Питання про перепризначення субсидії на наступний період буде розглядатися автоматично, без вашого звернення, оскільки ви отримували її до цього «живими грошима». У таких випадках питання розглядається без звернення громадян, які отримували житлову субсидію в опалювальному сезоні 2020—2021 років.

— Чи буде нарахована пеня за травень через не-вчасну сплату комунальних послуг, якщо виною того затримка субсидії?

— Як зазначено у статті 26 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», пеня не нараховується за умови наявності заборгованості держави за надані населенню пільги та житлові субсидії.

— Чи може онук на свій банківський рахунок отримувати субсидію, оформлену на бабусю?

— Виплати йдуть тільки на рахунок заявника.

— Коли запрацює сайт отримувачів субсидій?

— Реєстр отримувачів субсидії працює у штатному режимі. Інформація у ньому оновлюється щомісяця. Найближчим часом до нього будуть завантажені дані про призначені органами соціального захисту населення в червні поточного року житлові субсидії (на неопалювальний сезон із травня по вересень включно).