Позиція України залишається незмінною: відносини з МВФ є дуже важливими для нас, і ми продовжуватимемо виконувати домовленості з міжнародними партнерами. В цьому Президент України Володимир Зеленський у телефонній розмові запевнив директорку-розпорядницю Міжнародного валютного фонду Крісталіну Георгієву. Глава держави також подякував за підтримку України у складний рік пандемії: «Транш у 2,1 мільярда доларів, який ми одержали, допоміг нам підтримати людей, малий і середній бізнес, нашу медичну галузь у період декількох локдаунів».

Сторони обговорили прогрес у виконанні поточної програми МВФ stand-by, а саме виконання Україною основних структурних маяків, що були визначені нею. Зокрема йдеться про два ключові законопроекти, які мають на меті посилення корпоративного управління в банках, а також закони про Вищу раду правосуддя, Вищу кваліфікаційну комісію суддів тощо.

Президент України і директорка-розпорядниця МВФ обмінялися думками щодо прогресу реформ та інституційних змін, які відбуваються у нашій державі, зокрема, стосовно запуску ринку землі, реформи в галузі інфраструктури, ухваленого парламентом в першому читанні законопроекту про деолігархізацію.

Крім того, Володимир Зеленський і Крісталіна Георгієва обговорили законопроект про Національний банк України, який наразі розробляється за участі міжнародних партнерів і буде розглянутий Верховною Радою після відновлення її роботи восени цього року, а також ухвалення закону про НАБУ в другому читанні.

Окремо було обговорено темпи відновлення української економіки, зокрема виконання державного бюджету України та конкретні показники економічного зростання. Сторони дійшли згоди щодо активізації спільної роботи представників українського уряду та МВФ.

Крісталіна Георгієва за підсумками цієї розмови анонсувала візит місії Фонду в Україну у вересні поточного року. «Дуже конструктивний дзвінок з Президентом України Володимиром Зеленським щодо хорошого економічного прогресу України, досягнутого в рамках програми МВФ», — написала вона в Твіттері. К. Георгієва додала, що чекає на продуктивну співпрацю з питань, які залишаються невирішеними, під час місії у вересні.