Черга з охочих зробити щеплення проти коронавірусу в центрі масової вакцинації, облаштованому в приміщенні одного з торговельно-розважальних комплексів Запоріжжя.

Коронавірус наступає, ми обороняємося й насамперед робимо щеплення від цієї підступної небезпечної хвороби. За даними МОЗу, протягом лише однієї доби, 28 липня, в Україні проти COVID-19 вакциновано 143 534 особи. Одну дозу отримали 85 787 співвітчизників, повністю імунізовано 57 747 осіб. Того самого дня, 28 липня, зробили спробу вакцинуватися й ми, невелика групка журналістів. За попереднім записом їдемо в Київську міську клінічну лікарню № 4 за адресою вулиця Солом’янська, 17. Знаходимо двері з табличкою «Пункт вакцинації (COVID-19)», але двері зачинено. На годиннику за 20 хвилин 16-та година, хоч у повідомленні про щеплення вказаний час роботи пункту — до 17-ї години. Набираємо один із телефонних номерів, вказаних на дверях іншого відділення. Жінка, яка не бажає назватися, каже: «Та нам ще хвилин 20 тому принесли вакцину в холодильник». Витрачаємо добрих півгодини, а то й більше, аби знайти когось із медперсоналу. Потім ще з годину, аби розібратися в ситуації — один з лікарів, почувши слово «диктофон», втікає. Інша медпрацівниця пропонує провакцинуватися Короноваком, хоч ми записалися на Модерну. Каже: «Модерна закінчилася». Ще в понеділок більш як 130 осіб з нашої групи провакцинувалися Модерною, а у вівторок десь о 10-й чи 11-й годині ця вакцина в названому пункті вакцинації закінчилася.

Тиждень тому Київська міська державна адміністрація та портал для пацієнтів Helsi.me повідомили, що в столиці відкрито онлайн-запис на вакцинацію препаратом Moderna від американської компанії, і зробити щеплення зможуть усі охочі. Утім, дехто зі знайомих, хто записався на процедуру, отримати щеплення так і не зміг. Кажуть, американської вакцини немає, є китайська.

Наша ж історія невдалої спроби зробити щеплення перед поїздкою у Рим мала неочікувано детективне продовження. Телефонуємо на гарячу лінію МОЗу, де операторка каже, що за її оперативними даними в лікарні № 4 Модерна є. Але додає, може і не бути, інформація швидко не оновлюється. Переадресовує нас на департамент охорони здоров’я КМДА. Телефон, вказаний на офіційному сайті цього департаменту, приймає лише екстрені дзвінки у разі надзвичайних ситуацій. Інший, вказаний на сторінці відомства у Фейсбуці, металевим голосом повідомляє: «Абонент тимчасово відключений». Знову набираємо гарячу лінію МОЗу. У відповідь: «Вибачте, але гаряча лінія перевантажена, зателефонуйте пізніше». Ідемо далі по колу — прес-секретар департаменту у відпустці, у лікарні секретарка директорки Тетяни Мостепан пані Вікторія повідомляє, що директорка на нараді й коментувати нічого не буде, бо «отримає зверху». «З якого верху?» «Зверху — з департаменту. І в неї, і в лікарні будуть проблеми». Отакої!

Телефонуємо начальнику медичної служби Олегу Берновичу, каже, що не володіє інформацією. Заступник директора Київської лікарні № 4 Леонід Чибісов після того, як ми назвалися, сказав: «Я вас не знаю», — і кинув слухавку. Далі увімкнувся автовідповідач, на який ми записали прохання зателефонувати на службовий чи мобільний номер. Відповіді немає. Далі — цікавіше. З’ясовується, що в переліку центрів масової вакцинації за посиланням https://vaccination.covid19.gov.ua/news/vaccinationdata154 пункту на території лікарні на Солом’янській, 17 НЕМАЄ. Тоді як у МОЗі сказали, що є. Та й залишається відкритим питання, хто ж тоді вакцинував з «нашого» списку, списку однієї релігійної громади понад 130 осіб?

Поки що не вдалося знайти відповідь і на питання скільки доз Модерни отримала Україна, Київ, Київська клінічна лікарня № 4, бо попри те, що пункту вакцинації там начебто немає, він є. Є і фото на смартфоні журналіста.

Є й проблема. Як написав на своїй сторінці у Фейсбуці кілька днів тому міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко, станом на другу декаду липня в Україні не працюють ще 40% створених пунктів вакцинації.

...Наприкінці робочого дня нарешті вдалося поставити питання щодо перебігу вакцинації в столиці представнику КМДА. Там попросили написати журналістський запит, що ми, звичайно, зробимо. Водночас просимо МОЗ, департамент охорони здоров’я КМДА, керівництво Київської клінічної лікарні № 4 вважати цю публікацію також журналістським запитом. Адже тема вакцинації турбує мільйони громадян України, бо хвороба, на жаль, не відступає. Лише за добу 28 липня в країні зафіксовано 846 інфікованих, померли 25 осіб.

Фото Дмитра СМОЛЬЄНКА (Укрінформ).