Під час відвідування 411-го військово-медичного клінічного центру Південного регіону.

Клінічний військовий госпіталь нерозривно пов’язаний з історією Одеси. Цьому госпіталю майже стільки ж років, скільки і місту. Історія ця починається в 1797 році. Госпіталь розміщено в 12 корпусах і є навчальною та клінічною науковою базою медичних училищ Одеси і Одеського медичного університету імені М. І. Пирогова.

Нині в цьому військовому госпіталі, де працюють 200 лікарів і 400 медичних сестер, проходять лікування військовослужбовці, котрі брали участь у бойових діях на сході України.

Дмитро Разумков відвідав нейрохірургічне відділення військового госпіталю, зустрівся з лікарями і медичними сестрами, поспілкувався з пацієнтами медзакладу і побажав їм якнайшвидшого одужання. За бездоганне виконання службових обов’язків, самовіддану працю в ім’я порятунку людей Дмитро Разумков нагородив відзнаками співробітників медичного закладу.

Як відомо, в Одесі триває XVI Український муніципальний форум, на який з’їхалися керівники понад 500 громад країни. Проводить форум всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України».

У роботі муніципального форуму взяли участь народні депутати, голови громад—членів АМУ, депутати місцевих рад, представники центральних органів державної влади. А також закордонні гості АМУ — Генеральний секретар Конгресу місцевих і регіональних влад Андреас Кіфер (на знімку), спеціальний уповноважений уряду Німеччини з питань реформ в сфері управління і децентралізації в Україні Георг Мільбрадт, депутат Європарламенту Віола фон Крамон-Таубадель, представники партнерських асоціацій місцевого самоврядування з інших країн, міжнародні експерти.

Це традиційний щорічний захід є майданчиком для діалогу і напрацювання загальної позиції органів державної влади та Асоціації міст України з розвитку місцевого самоврядування, удосконалення законодавчої бази, вирішення конкретних проблем життєдіяльності територіальних громад.

Три дні роботи муніципального форуму — це обмін досвідом, пошуки відповідей на запитання підвищення якості місцевого самоврядування.

День місцевої демократії та відкритого управління проводився в рамках проекту Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи «Посилення демократії та довіри на місцевому рівні в Україні».

Другий день роботи форуму було присвячено питанням підвищення енергоефективності в регіонах. Цього дня відбулася дискусія з питань ефективного використання енергії й впливу на навколишнє середовище, учасникам нададуть інструменти енергоменеджменту для громад. Також обговорювався стан реалізації Меморандуму між урядом і міськими головами щодо розв’язання системних проблем теплоенергетики і водопостачання.

Третій день роботи форуму називався день діалогу і був присвячений стійкому місцевому соціально-економічному розвитку.

Він відкрився виступом Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова.

— Діалог — ключове питання різних гілок влади, — заявив Дмитро Разумков. — Діалог — це стратегічний шлях для вирішення багатьох питань життя держави. Сьогодні, коли формується вертикаль влади, треба розуміти, що це діалог партнерів, а не роботи за принципом тиску верхніх ешелонів на нижні.

Створення Консультативної ради у Верховній Раді, її робота, особливо в галузі тарифної політики, показує, що наше суспільство налаштоване саме на діалог, а не на монолог. Лише спільними зусиллями ми зможемо розплутати тугий вузол проблем із заборгованості населення за енергоносії, за формування економічно обґрунтованих і соціально-справедливих тарифів.

Найважливіше питання сьогодення — просування на шляху реалізації принципів децентралізації. Йдеться не лише про передачу повноважень місцевим органам влади. Передусім необхідна консолідована позиція з багатьох питань — від акцизної політики, скажімо, на тютюнові вироби до вирішення питань земельної реформи.

Діалог очільників громад з представниками уряду і народними депутатами передбачає подальші кроки з реформування місцевого самоврядування, бюджетного забезпечення нових повноважень і компетенцій, секторальних реформ і місцевого економічного розвитку. Саме в цій площині й слід розглядати питання створення індустріальних парків — це нові інвестиції, нові робочі місця.

Якщо влада працюватиме чесно, відкрито, якісно — успіх у всіх наших починаннях забезпечено.

Цього самого дня Дмитро Разумков відвідав музей української книги Одеської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Грушевського. З цікавістю глава парламенту ознайомився у віддаленому районному центрі — місті Балта — з роботою спортивного клубу «Балта» Балтської територіальної громади.

Відповідаючи на запитання «Голосу України» про підсумки 30-річчя Незалежності України, Голова Верховної Ради Дмитро Разумков заявив: «Це були непрості роки, роки викликів, роки успіхів і нерозв’язаних проблем. Ми все подолали і усе подолаємо в майбутньому. У нас чудова країна, чудові люди, і ми все зможемо зробити для процвітання нашої улюбленої України».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут