А український політикум має продемонструвати згуртованість навколо загроз, пов’язаних із можливою добудовою трубопроводу. Про це заявили народні депутати із фракції «Слуга народу».

«Україна разом із Польщею, Литвою та іншими партнерами в Європі буде використовувати всі інструменти для того, щоб газ і трубопровід «Північний потік-2» Росія не могла використати як зброю. І для цього є політичні, дипломатичні, інформаційні та юридичні інструменти. До того ж це рішення не схоже на рішення Америки як такої, бо його активно критикують у Вашингтоні: як серед республіканців, так і серед конгресменів-демократів», — зазначив голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія.

А заступниця голови Комітету Верховної Ради з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва від «Слуги народу» Марина Бардіна наголосила, що конгресмени США підтримують Україну в питанні протидії «Північному потоку-2». «Світ має стримувати агресора — Росію, не даючи їй можливості нарощувати міжнародний вплив та здобути енергетичну зброю», —
зауважила вона.

Домовленості Німеччини та США стосовно розблокування добудови трубопроводу «Північний потік-2», попри попередню заяву Президента США про те, що неможливо обговорювати питання України без її присутності, мають спонукати і українську владу, і опозицію до внутрішньої згуртованості. Оскільки ціна потенційних загроз, що можуть виникнути з огляду на нові обставини, надто висока для української державності. Про це наголосив народний депутат від «Слуги народу», голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

«Представники всіх політичних сил, які декларують проукраїнську позицію, ви-
ступали проти цього будівництва, адже можливе введення в експлуатацію «Північного потоку-2» створює серйозні безпекові ризики для України та країн Східної Європи. Ідеться і про економічні, і про військові загрози. На жаль, такі реалії сучасної політики, з якими нам доводиться сьогодні мати справу», — констатував він.

Звичайно, як повідомляє прес-служба СН, і Президент, і наше МЗС ведуть необхідні консультації та відповідну роботу, і в цьому контексті дуже важлива запланована зустріч Президента України Володимира Зеленського з Президентом США Джо Байденом.

«Водночас так само важливо, щоб український політикум усвідомив серйозність потенційних ризиків, адже для їх подолання надзвичайно важлива внутрішня згуртованість. Тим паче що наші політичні опоненти не раз заявляли, що ПП-2 ніколи не буде добудований, оскільки, мовляв, «проти його будівництва жорстко виступають США». Тож сьогодні вони мають продемонструвати послідовність та підтримати офіційну позицію держави з цього питання», — наголосив народний депутат.