Тож цілком заслужено отримав міську мистецьку премію-2021 імені Олександра Духновича.

За словами засновника колективу, заслуженого діяча культури України Нестора Мальчицького, у репертуарі колективу — співанки, які виконували наші прадіди сто і більше літ тому. Чи не завдяки цьому кожен виступ гурту — це завжди незабутнє та захопливе дійство. А виконують «Руснаки» українські закарпатські пісні, словацькі, угорські, німецькі та навіть італійські... Артисти вдало поєднують зміст і форму, тонко відчувають запити публіки. Тому їх люблять вдома і за кордоном — в Угорщині, Словаччині, Польщі, Італії... Також «Руснаки» — постійні учасники всеукраїнських та міжнародних пісенних заходів.

Гурт — у постійних пошуках автентичних мелодій історичного Закарпаття. І цим він славиться. Зокрема, знайшли записану 1857 року відомим тогочасним збирачем фольклору співанку «Як ‘ми прийшла картка...» — про долю рекрута австрійської армії; також виконують відомі серед краян «Стану собі та й гадаю...», «Дай ‘ми, мила, дай ‘ми червеного вина з білого погара», іскрометні коломийки давньої й теперішньої Мараморощини, верховинські жартівливі пісні.

Засновник гурту Нестор Мальчицький і досі грає на скрипці. Чудово співає вокаліст Олексій Тулюк, неперевершений баяніст — Михайло Купар, на контрабасі грає керівник гурту Михайло Піров.

У 2010 році колектив став улюбленцем глядачів у програмі «Фольк-музик» на українському національному телеканалі, 2014-го «Руснаки» нагороджені всеукраїнською премією ім. Івана Огієнка.

Тож най їм співається й веселиться на радість публіки.

Ужгород.

Фото надано автором.