За цей час вакциновано від коронавірусу 150 253 особи, загалом — 3 437 631, з них дві дози одержали 1 874 958 осіб.

За словами головного санітарного лікаря МОЗ України Ігоря Кузіна, ковідна ситуація у нас погіршується. Якщо тиждень тому фіксували по три сотні нових випадків, то за минулу добу цифра зросла майже до тисячі. У телеефірі одного з каналів чиновник заявив, що карантин, який діятиме у країні до 31 серпня, буде продовжено.

А новий навчальний рік у школах розпочнеться у штатному режимі, якщо буде щеплено 80 відсотків педагогічного складу. Такі вимоги Кабміну, встановлені для жовтої, помаранчевої й червоної епідеміологічних зон. Як пояснив головний санлікар, цей поріг встановили для захисту самих педагогів. В інших країнах спалах «дельта»-штаму коронавірусу в школах ставався здебільшого саме серед персоналу, а не учнів. Поки що в Україні, за місяць до початку навчального року, вакцинували 51 відсоток педагогів.

А от масова антиковідна імунопрофілактика дітей вітчизняним МОЗ поки що не розглядається. Щоправда, за винятком особливих випадків — за умови відповідних медичних показань або у разі виїзду за кордон. Йдеться про підлітків, починаючи з 12 років. Їх щеплюватимуть винятково вакциною Pfizer, оскільки вона пройшла спеціальні дослідження з безпеки й ефективності саме для цієї вікової групи.

А доки в розпалі літо й пора відпусток, з 5 серпня в Україні почнуть діяти нові правила перетину державного кордону. Зокрема, українці, які подорожують за кордон, після повернення на Батьківщину будуть зобов’язані пред’явити міжнародне посвідчення про вакцинацію або документ про одержання однієї дози вакцини від COVID-19. Якщо таких документів у громадянина не буде, то йому необхідно встановити додаток «Дія» і протягом 72 годин здати ПЛР-тест. Також поновляється тестування швидкими тестами на антиген на КПВВ у Донецькій і Луганській областях.