Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль у Facebook.

«Уже понад 50 % об’єктів готові до опалювального сезону... відбулося засідання Антикризового енергетичного штабу, ключовою темою якого була планова підготовка й стале проходження осінньо-зимового періоду...», — сказано у повідомленні.

Прем’єр, зокрема, зазначив, що за інформацією, наданою обласними державними адміністраціями, станом на середину липня підготовлено від запланованого більш ніж 50 % житлових будинків і об’єктів соціально-культурного призначення, 51 % котелень, 54 % теплових мереж.

І так щороку. Все нібито готово, а як доходить до діла, то на Дніпропетровщині, раптом, труби замерзли, а то у Смілі газу немає... Пам’ятаєте, як минулої зими жителі Кам’янського на Дніпропетровщині кілька діб поспіль сиділи без води в своїх квартирах. А все через те, що в морозні дні замерзли труби...

Мабуть, саме для того, щоб такі ситуації не траплялися, українцям уже пропонують робити авансовий платіж за комуналку.

Недарма у рахунках за комунпослуги з’явилася графа під назвою «рекомендований авансовий платіж».

Комунальники пояснюють, що вона «...містить середню місячну суму за послуги ЖКГ. Наприклад, якщо ви за електрику платите в середньому 300 грн щомісяця, то і в новій графі буде вказана така ж сума. Зрештою вас попросять оплатити 600 грн. З них 300 грн — це оплата реально спожитої електроенергії і ще 300 грн — авансовий платіж...»

Стверджується, що це, мовляв, допоможе уникнути накопичення боргів і сприятиме ритмічній роботі комунальних служб. А ще — стабільному проходженню опалювального сезону.

Поки що додатковий платіж необов’язковий. Він був запущений у деяких регіонах України. Але кому, як не українським споживачам, знати, що все добровільне з часом стає примусовим. На жаль, як повернути сплачені авансові кошти за не надані, або надані не у повному обсязі послуги, комунальники не пояснили.

І, насамкінець, до теми субсидій. Міністр соціальної політики України Марина Лазебна прокоментувала скасування карантинних норм на житлово-комунальні послуги.

«...Скорочення субсидій в Україні не буде. Був 2020 рік, ми закрили країну і ввели карантинну норму, коли певні соціальні нормативи, на які нараховується субсидія, підвищили — на електроенергію, підігрів води, приготування їжі... Бо люди вдома, вони витрачають більше... ресурсу. Ми зробили таку карантинну норму...», — сказала міністр і зазначила, що нині країна не в червоній зоні, доходи людей зростають, тому з 1 жовтня ця карантинна норма скасовується, але у разі нового сплеску захворюваності на коронавірусну хворобу вона може бути повернена.
«...нормативи не зменшуються, і скорочення субсидій не передбачається...», — резюмувала Лазебна.

Нагадаємо, карантинні обмеження у зв’язку з пандемією COVID-19 різного ступеню жорсткості діють в Україні з березня 2020 року. Протягом цього періоду уряд ухвалив низку рішень щодо порядку надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг.

А от те, що кількість отримувачів субсидій значно скоротиться внаслідок посилення Кабінетом Міністрів у травні цього року вимог у разі призначення державної допомоги, не викликає жодного сумніву. Залишається сподіватися, що субсидій позбудуться лише недобросовісні отримувачі...

Підсумовував Віктор БОНДАР.