Заслухавши та обговоривши звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг, утвореної відповідно до Постанови Верховної Ради України від 18 лютого 2021 року № 1251-IX, Верховна Рада України постановляє:

1. Звіт Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг (далі - Тимчасова слідча комісія) взяти до відома.
2. З метою подальшого розслідування фактів порушень прав дітей під час реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, розслідування фактів порушень щодо реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розслідування фактів порушень у сфері розвитку (модернізації) соціальних послуг, які призвели до порушення прав дітей, а також у зв'язку з необхідністю аналізу результатів розслідувань продовжити роботу Тимчасової слідчої комісії на шість місяців, до 18 лютого 2022 року.
3. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії Президенту України, Прем'єр-міністру України.
4. Направити звіт Тимчасової слідчої комісії до Кабінету Міністрів України, Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти і науки України, Міністерства охорони здоров'я України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Офісу Генерального прокурора, Державного бюро розслідувань, Національної поліції України для розгляду в межах компетенції та відповідного реагування.
5. Кабінету Міністрів України, Міністерству соціальної політики України, Міністерству освіти і науки України, Міністерству охорони здоров'я України, Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України поінформувати Верховну Раду України про результати розгляду звіту Тимчасової слідчої комісії у двотижневий строк.
6. Опублікувати висновки Тимчасової слідчої комісії у газеті «Голос України», а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Верховної Ради України.
7. Звіт Тимчасової слідчої комісії про виконану роботу заслухати на пленарному засіданні Верховної Ради України до 18 лютого 2022 року.
8. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України Д. РАЗУМКОВ.

м. Київ, 14 липня 2021 року.
№ 1642-ІХ.

Звіт дивитись>>>