«Проект у казковій формі розповідатиме історію Коцюбіїва-Хаджибея-Одеси в розрізі різних епох. Автори проекту в сучасній формі ознайомлять аудиторію зі справжньою історією Південної України і руйнуватимуть стереотипи, що десятиліттями нав’язувалися нашим громадянам історичними пропагандистами», — зазначають в УІНП.

«Історії об’єднані спільним сюжетом, де головні герої втілюють у собі збірні образи різних верств населення, які протягом століть формували культурний колорит Південної України: козаки та чумаки, кримськотатарські воїни та селяни, польські шляхтичі та німецькі колоністи. Пригоди головних героїв пов’язані з реальними історичними постатями, серед них: шляхетська родина Бучацьких-Язловецьких, які володіли землями сучасної Одещини в XV столітті, козацький полковник Семен Палій, відомий одеський грек Симон Аспоріді, родина видатного генерала Армії УНР, одесита Всеволода Змієнка та інші», — каже керівник Південного міжрегіонального відділу УІНП Сергій Гуцалюк.

Науковець повідомив, що під час археологічних розкопок на приморському бульварі Одеси, які на цій локації відбуваються вперше, виявили люльки та скляні пляшки з османськими відзнаками.

«Цікаво те, що розкопки в часі збіглися з публікацією фантастичної пропагандистської оповіді Путіна про те, що це «Дике поле», і Катерина тут заснувала Одесу в чистому полі, а відтак Росія нам подарувала ці землі... Ось і живі, так би мовити, контр-аргументи, не з книжок, не з байок пропагандистів, а археологічні дослідження. І ми, коли говоримо про Ханську Україну, то підкреслюємо те, що Османська імперія, яка  тут панувала, і Кримське ханство нам, українцям, надавали тут, сучасною мовою — національно-культурну автономію. І це в той час, як Москва вогнем і мечем руйнувала Січ», — каже Сергій Гуцалюк.

Над серіалом «Легенди одеського лиману» працюють українсько-польський режисер Павло Майстренко та художниця-аніматорка Катерина Антоненко. Ідея керівника Південного міжрегіонального відділення Українського інституту національної пам’яті Сергія Гуцалюка. Впорядкував у сценарій ідеї фільму відомий одеський вчений-історик Володимир Полторак.