Лікарська рослина гарно почувається на полях «Грін Фарм».

Про створений в Доманівській ОТГ (нині — Вознесенського району) сільськогосподарський обслуговуючий кооператив «Оберіг-Агро», що займається вирощуванням ранніх овочів, двічі писав «Голос України». Стаття «Змінили автомати на томати» вийшла в номері за 27 квітня цього року, а матеріал «Об’єднала спільна справа та рідна земля» опубліковано 25 червня. Досвід СОК «Оберіг-Агро» став у пригоді й іншим побратимам, які повернулися з війни на Донбасі та вирішили розпочати агробізнес.

Так, у селі Берізки Кривоозерської територіальної громади Первомайського району колишні учасники АТО/ООС та члени їхніх родин створили ТОВ «Сільськогосподарська компанія «Грін Фарм». У січні 2021-го долучилися до Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва, а через два місяці взяли участь у конкурсі грантів для ветеранів АТО. Наразі за отримані кошти придбали трактор і навісне обладнання. Ще коли вирішили розвивати свій бізнес, замислилися над альтернативою зерновим культурам.

Тоді фахівець з лікарських рослин Олександр Губаньов запропонував для вирощування декілька сортів лікарських рослин, які актуальні на українському ринку. Після спілкування з представниками ТОВ «Натуральні есенції» взялися за вирощування шавлії на 0,7 гектара. І надалі активно спілкуються зі своїм консультантом, тож шавлія гарно росте, ділянка в доглянутому стані. «Вирощування лікарських рослин — це вищий пілотаж, але водночас і золоте дно для аграрія, — переконаний Олександр Губаньов. — Ці рослини, щоправда, потребують значно більше уваги, догляду, знань, умінь, ніж овочі. Але справа того вартує», — каже фахівець. За словами агронома, це чи не найприбутковіша підгалузь сільського господарства. Причому, на його думку, плекати лікарські рослини краще на невеликих площах, бо, як правило, що більше сировини вирощується, то гіршої вона якості.

Нині для «Грін Фарм» актуальним є питання збуту. Триває активне вивчення ринку лікарських рослин, ведуться перемовини з потенційними покупцями. Розглядаються різні варіанти: здати врожай цього року виробникам фіточаїв, а в наступних сезонах збільшити площу, розширити лінійку лікарських або ефіроолійних культур, які доцільно вирощувати під конкретного закупівельника на умовах довгострокових договорів.

Як дізнався «Голос України», перспективою відкриття власної справи в агробізнесі зацікавилися й інші ветерани Кривоозерської територіальної громади, які мають земельні ділянки. А «Грін Фарм» пропонує об’єднатися в асоціацію та оформити відносини шляхом укладання угод. Цілком логічно. Разом боронили рідну землю, разом на ній і працюватимуть.

Миколаївська область.

Фото з відкритих джерел.