Запорізький господарський суд нещодавно ухвалив рішення — повернути у сферу управління Фонду держмайна України 49% паїв ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», які належали компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (група компаній DF Group).

Як пояснює сайт ФДМУ, причиною стало те, що співвласник не виконав узяті на себе інвестиційні зобов’язання — погасити борги комбінату із зарплати та за спожиту електроенергію і протягом 2013—2015 рр. модернізувати комбінат (загалом на суму 110 млн доларів).

«Комбінат передали в управління приватному власнику попри те, що частка держави в ТОВ становила 51%. Було розтрачено залучені 110 млн дол. на погашення заборгованості ЗТМК за енергоносії перед кредиторами, пов’язаними з Group DF. Пізніше кошти були виведені на рахунки офшорних фірм. На модернізацію спрямували тільки 20 млн грн», — пояснюють у ФДМУ.

Рішення про створення ТОВ «ЗТМК», у якому приватному інвестору належало б 49% статутного капіталу, ухвалив Кабмін Миколи Азарова. Пізніше кілька урядів не змогли забезпечити прихід на комбінат державного менеджменту. Позов щодо розірвання договору про створення ТОВ «ЗТМК» забезпечила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

ЗТМК — унікальне підприємство. Це єдиний в Європі комбінат, який виплавляє титанову губку, сировину, на основі якої виробляють титанові зливки та сплави для авіаційної та космічної промисловості. Цікаво, що саме запорізький комбінат постачав метал на виробництво найпершого штучного супутника Землі та найпершого космічного корабля.