За добу вакциновано від коронавірусу рекордні 167 383 людини, всього — 3 953 542, з яких повністю імунізовано 68 936 людей.

У профільному міністерстві планують нарощувати темпи вакцинації, і вже в поточному місяці робити щонайменше мільйон антиковідних щеплень на тиждень. Про це заявив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Він укотре закликав співгромадян вакцинуватися, бо «це наше здоров’я».

За словами міністра, тим, хто перехворів на COVID-19, не треба чекати півроку після одужання, щоб зробити щеплення.

«Коли ми тільки починали вакцинацію, ми рекомендували робити щеплення приблизно через шість місяців після перенесеного захворювання. Але ми казали, що ця рекомендація дається в умовах обмеженого доступу до вакцин», — сказав Ляшко, пояснивши, що того, хто одужав, півроку захищає отриманий під час хвороби імунітет.

Зараз МОЗ рекомендує тим, хто перехворів на COVID-19, вакцинуватися відразу після зникнення симптомів хвороби.

Глава відомства також заявляє, що чергова «ковідна» хвиля може накрити Україну будь-якої миті. І в очікуванні чергових випробувань для вітчизняної системи охорони здоров’я Віктор Ляшко поділився своїми міркуваннями в соцмережі про те, що лікарні, які надають стаціонарну допомогу пацієнтам з COVID-19, мають працювати по-європейськи. Зокрема, що стосується забезпечення киснем.

«Централізовані мережі кисню в лікарнях повинні бути підведеними до кожного ліжка та видавати спроможність шість літрів на хвилину. Це дасть змогу забезпечити потребу всіх пацієнтів, які можуть потребувати у великих обсягах кисневої терапії (іноді в реанімації хворі потребують потоку до 60 л/хв, що в шість разів перевищує максимальну потужність портативних концентраторів).

Модернізація систем постачання кисню в 257 лікарнях першої хвилі, які задіяні в лікуванні хворих з коронавірусом, є пріоритетом у діяльності МОЗу спільно з місцевою владою та закладами охорони здоров’я», — зазначив Ляшко.

Тим часом МОЗ обновив інформацію про епідемічні показники в регіонах України. Так, станом на 5 серпня, у Києві перевищений рівень захворюваності — за норми не більш 75 випадків на 100 тис. населення в столиці цей показник становить 76 осіб на 100 тис. жителів. У Донецькій, Рівненській і Тернопільській областях зафіксований червоний рівень за показником динаміки госпіталізацій. Цей показник у Донецькій області становить 84,1 % (норма не більш як 50 %), Рівненській — 88,2 %, Тернопільській — 157,1 %. На Донеччині також зафіксовано перевищення норми виявлення нових випадків інфікування — 4 % (норма для зеленої зони менше 4 %). Крім того, цей показник також перевищений на Луганщині — 4,9 %.