Опалювальний сезон в Україні може бути зірваний. Усе через те, що ціни на газ для підприємств комунальної теплоенергетики абсолютно непідйомні. До того ж «Нафтогаз» чекає від них передоплати! Грошей на це у теплокомуненерго, звісно, немає. От і вдарили на сполох градоначальники багатьох українських міст, зокрема Тернополя, Житомира, Славутича, Києва, що прийдешній опалювальний сезон під загрозою.

Пояснюють, що нині ціна газу в Європі вже перевищила 540 доларів за кубометр. Природно, для України, яка отримує російський газ по реверсу з Європи, вона ще вище. У них і на минулий опалювальний сезон, коли ціни були вдвічі нижче і умови покупки було більш лояльними, ледь вистачало грошей. За нинішніх умов покупка газу стала просто неможливою.

«Скасування ПСО і ціна поставили галузь на межу виживання. Опалювальний сезон у таких умовах ми не пройдемо. Вся галузь буде банкрутом...» — каже заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Вільний ринок газу в сформованих нині умовах, на думку більшості міських голів, стане згубним для теплової енергетики. Тому держава повинна негайно взяти ситуацію під свій контроль, щоб не допустити зриву опалювального сезону в містах.

«...Треба на національному рівні приймати план виживання на цей опалювальний сезон...» — підсумував заступник київського міського голови.

Як тут не згадати риторичне запитання енергетичного експерта Ігоря Черкашина. Чому, мовляв, у Вашингтонщинах та Лондонщинах не збирають енергетичні штаби як обов’язковий атрибут наближення опалювального сезону, а у нас без цього ніяк?.. І — головне — у них той сезон зазвичай минає спокійно і непомітно, а нас лихоманить, як у реанімації!..

Тим часом ціни на автомобільний газ в Україні б’ють рекорди. Згідно з даними Консалтингової групи А-95, на кінець липня середня роздрібна ціна на паливо підскочила до 16,79 грн за літр. Це майже на півтори гривні більше, ніж на початку липня, коли ажіотажне зростання цін тільки набирало обертів.

Заступник директора консалтингової групи А-95 Артем Куюн переконує, що нафтопродукти — волатильний товар, чия вартість залежить від цін на сировину на світовому ринку, насамперед на нафту. Зазвичай кореляція цін відбувається з двомісячною затримкою — з огляду на курси валют і кон’юнктуру ринку.

Експерти й учасники прес-конференції «Рекордне зростання цін на автогаз: чи чекати подорожчання палива?», до речі, впевнені, що стабільне зростання цін на нафту протягом цього року і сезонний стрибок попиту на автогаз, підігрітий падінням імпортних поставок в Україну, — головні причини різкого подорожчання палива в Україні.

І насамкінець. Як повідомила прес-служба Державної екологічної інспекції України, у період з 30 липня по 5 серпня 2021 року територіальними та міжрегіональними територіальними органами Державної екологічної інспекції України проведено 733 перевірки та складено 689 протоколів про адміністративні правопорушення. Сума розрахованих збитків становить 7,55 млн грн.

Підсумовував Віктор БОНДАР.