Зокрема, він зазначив: «Останні дні були одними з найважчих для нашої країни протягом десятиліть. Ми боролися і продовжуємо боротися з усіх сил. Але перед нами стихійне лихо безпрецедентних масштабів: за кілька днів у всіх куточках Греції спалахнуло 586 пожеж. Пожеж, які через аномальну жару й довгі місяці засухи зараз дуже важко загасити. Багато країн уже допомагають нам ресурсами й людьми. Дякую їм за солідарність. Але насамперед я вдячний усім, хто воює з вогнем на місцях. Вони борються з природним явищем, масштаби якого часто перевищують їхні можливості. Проте вони не здаються. У їхніх почорнілих обличчях ми бачимо Грецію, яка чинить опір і перемагає. А хвиля підтримки і взаємодопомоги, яка поширюється всією країною, означає рішення цього народу швидко відновити те, що було зруйновано».

Міцотакіс вибачився за недоліки, що виникли під час гасіння пожеж, але наголосив, що зараз не час для взаємних обвинувачень і взяття відповідальності на себе чи покладання на інших. Прем'єр-міністр повідомив, що країна вже отримала з міжнародного Фонду відновлення значні ресурси для висадження нових лісів, насамперед на острові Евія та в Аттиці. «Сьогодні я затвердив виділення додаткових 500 мільйонів євро спеціально на ці цілі. За потреби ми одержимо й додаткову європейську допомогу. Наша мета - стати зразком нового початку, динамічного перезапуску. На що, я впевнений, установи, підприємства й, насамперед, саме громадянське суспільство відгукнуться», - висловив надію прем'єр-міністр.

ЗМІ повідомляють: це послання глави уряду спричинило щонайменше обурення в греків, які опинилися в зоні пожеж. А в мешканців острова Евія його слова про те, що «зараз не час брати відповідальність на себе за наслідки пожеж», - справжню лють. На острові люди вже восьмий день намагаються рятувати свої будинки від вогню. Вони стають у ланцюги й передають із рук у руки відра з водою. Але вогонь продовжує вирувати у високих, важкодоступних місцях, звідки знову спускається до житлових будинків. Видання зазначають, що на цьому тлі нерівної боротьби з вогнем влада витратила останні двадцять чотири години на різні пояснення. Серед них - коли і як пожежні літаки можуть літати, як повинні діяти наземні сили... Усю провину за пожежі, що охопили острів і область Аттику, вони покладають на погоду, погані умови, брак ресурсів, але тільки не на себе.

Опозиційні ЗМІ наголошують, що правляча партія цинічно використала трагедію, яка раніше спіткала селище Маті, для своєї перемоги на виборах. Але через три роки вони самі наступили на ті самі граблі. І замість того, щоб рішуче й миттєво діяти, вдаються до пояснень і обіцянок, яким вірять дедалі менше.

Проте у зверненні до греків прем'єр-міністр закликав їх стиснути зуби й рухатися далі. За його словами, країна пережила багато стихійних лих, але вистояла. «Це станеться і зараз. Ми продовжимо бій на передовій, оскільки війна триває. І водночас ми почнемо заліковувати наші рани: тим, хто втратив житло і майно, буде виплачено компенсацію, на спалених територіях відновляться лісові масиви, і негайно буде введено необхідні засоби захисту від повеней», - підкреслив Кіріакос Міцотакіс. Він додав: «Кліматична криза стукає у двері всієї планети, пожежі тривають тижнями. Це - причина, а не відмовка чи алібі. І я скажу чітко: можливо, ми зробили те, що було можливо для людини, але в багатьох випадках цього здалося недостатньо в нерівному двобої з природою. Так само однозначно скажу, що ми будемо поруч із постраждалими від пожежі».