Як повідомив керівник Кропивницької окружної прокуратури Володимир Ізотов, за версією слідства посадові особи ТОВ «Екостайл», що обслуговує полігон твердих побутових відходів, допустили ситуацію, коли полігон не обладнано системою захисту ґрунтових вод та забору фільтрату. Вказане, в свою чергу, призвело до систематичного забруднення підземних вод у загрозливих масштабах.

Документування протиправної діяльності полігона здійснювали слідчі поліції за участю спеціалістів Державної екологічної інспекції Придніпровського округу та фахівців ДУ «Кіровоградський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», — зазначив посадовець.

Нині здійснюється досудове розслідування кримінального провадження за фактом забруднення підземних вод через порушення в експлуатації міського сміттєзвалища (ч. 1 ст. 242 ККУ «Порушення правил охорони вод»). Тривають невідкладні слідчі дії, які допоможуть встановити розмір завданої довкіллю шкоди.

Зі свого боку керівництво компанії оприлюднило інформацію, в якій стверджує, що не отримало жодного офіційного листа чи звернення, які б попереджали або інформували про перевірку чи порушення, і не ознайомлене з кримінальною справою, в рамках якої начебто і проведено якесь розслідування. Публічні виступи представників державної екологічної інспекції Придніпровського округу, на його думку, мають відверто упереджений характер. На підприємстві переконані, що жодних зразків підземних вод ніхто з представників прокуратури, слідчих чи інших залучених спеціалістів не брав і офіційні висновки прокуратури про масштаби забруднення не мають під собою жодних доказових підстав, оскільки ні на території сміттєзвалища, ні поряд з ним немає свердловин для забору зразків підземних вод. А дії представників Державної екологічної інспекції Придніпровського округу та Кропивницької окружної прокуратури мають показовий, статистичний характер і не мають нічого спільного з діями, направленими на збереження екології.

А також звертають увагу на те, що сміттєзвалище хаотично і неконтрольовано накопичувало відходи з 1953 року. І в 2018-му, коли компанія взяла в експлуатацію міське сміттєзвалище, воно було повністю непридатним для експлуатації. Через постійне горіння, задимлення і розповсюдження сміття страждали мешканці всього міста, особливо — мікрорайону Завадівка. За майже чотири роки роботи компанії вдалося продовжити життя сміттєзвалища на десятки років і вивести його в десятку лідерів серед полігонів в Україні, які дотримуються правил експлуатації.

Підприємство закупило спецтехніку, зменшило площу експлуатації полігона з 18 до 4 гектарів. Встановило систему дегазації для перетворення небезпечного метану в біогаз — пробурили вже 52 свердловини. Налагоджено роботу сортувальної лінії у цілодобовому режимі. Створено відстійники для збору фільтрату з тіла полігона, що запобігає забрудненню підземних вод, який, своєю чергою, використовується для поливу сміттєзвалища, як передбачено правилами експлуатації.

Довідково

Цього року правоохоронні та контролюючі органи Кіровоградщини з метою посилення боротьби з правопорушеннями у сфері охорони довкілля створили міжвідомчу робочу групу.

Кіровоградська область.

Фото з офіційної сторінки Кіровоградської обласної прокуратури в Фейсбуці та з офіційного сайту ТОВ «Екостайл».