Виставка «30 портретів видатних вінничан», відкриття якої відбудеться у Вінниці в день відзначення 30-ї річниці Незалежності держави, представить її відвідувачам тих земляків, які своїми добрими справами розбудовують рідну державу.

Усі портрети написано напередодні свята. Їх створили майстри пензля у рамках міжнародного мистецького пленеру «Кращий художник-2021» за підтримки департаменту культури і мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації. Художники із семи країн — України, Грузії, Польщі, Франції, Китаю — нині працюють у містах і селах регіону, портрети своїх героїв створюють безпосередньо за місцем їх проживання чи роботи. Кандидатури надали територіальні громади краю.

Марш захисників України стане найбільш масовим заходом у Вінниці 24 серпня. Його проведення анонсували організатори на прес-конференції. Головною вулицею обласного центру — Соборною — пройде колона ветеранів російсько-української війни, волонтерів, усіх тих, хто допомагає військовим і добровольцям наближати перемогу. Хода розпочнеться від площі Василя Стуса і завершиться біля Спасо-Преображенського кафедрального собору ПЦУ, де його священики відслужать молебень за Україну, за її синів і доньок, котрі загинули, захищаючи рідну землю, у війні з окупантами.

На Майдані Незалежності представлять тематичні стенди, присвячені подіям Української революції: від подій 100-річного минулого до двох українських революцій сучасності — Помаранчевої (2004 року) і Революції Гідності (2014 року). До пам’ятників і пам’ятних знаків борцям за Незалежність України представники влади і громадськості покладуть корзини квітів.

У цей святковий день Вінниця розквітне узорами вишиванок. Усі любителі активного відпочинку візьмуть участь у велопараді «Заїзд у вишиванках». Захід стартує об 11-й годині на Європейській площі. Працюватимуть музеї, парки, всюди майорітимуть державні прапори, найвищий з яких піднімуть напередодні на Замковій горі (висота щогли сягає 50 метрів, тому знамено буде видно з будь-якого району Вінниці).

З повним переліком заходів можна буде ознайомитися на сайтах обласної та міської влади. Як повідомили посадовці, вони з’являться до кінця нинішнього тижня.

Вінницька область.