— Ваша газета пише про необхідність будівництва нових шкіл та добудову наявних у багатодітних поліських селах нашої області. І це правильно. Хоча наше село Жадень, яке належало донедавна до Дубровицького району і де живуть понад тисяча людей, й не таке багатодітне — в нашій школі півтори сотні учнів, у селі понад півсотні дошкільнят, — все-таки ми хочемо, щоб і наші діти навчалися в нормальних умовах: у просторих класах, щоб були внутрішні вбиральні. Ми почали, було, цей процес, але він завис... — пишуть у колективному листі жаденські батьки.

Детальніше про проблему, порушену в листі, розповів Миляцький сільський голова Федір Хлебович (на знімку).

— Школа в селі Жадень має два корпуси: дерев’яний, побудований у післявоєнні роки, і одноповерховий цегляний, зведений господарським способом у 70-ті. Та класів все одно не вистачає. До того ж у цій школі немає внутрішніх вбиралень. Потрібно було добудувати приміщення під них. Ми вирішили зробити добудову до цегляного корпусу. Розраховували, що, крім приміщень для вбиральні, матимемо ще й додатковий клас. За кошти місцевого бюджету у 2018 році виготовили проектно-кошторисну документацію (на це пішло 105,9 тисячі гривень). На реалізацію проекту потрібно 9 мільйонів 557 тисяч гривень.

Почали потихеньку будуватися. У 2019-му освоїли 700,6 тисячі гривень, з них 400,6 тисячі — субвенція, 300 тисяч — кошти місцевого бюджету. У 2020 році виконали будівельних робіт майже на 600 тисяч гривень. Це кошти місцевого бюджету. За проектом ми зробили фундамент, вивели стіни, накрили, засклили добудову. Але ще там багато роботи. Бо потрібно облаштувати інженерні комунікації, заодно котельню, щоб пічне опалення замінити водяним. Одно слово, станом на 1 липня нинішнього року для завершення реалізації проекту потрібно 8080242 гривні.

Наш сільський бюджет такої суми не має. То, щоб отримати фінансування по лінії ДФРР, ми подавали цей проект на конкурс і торік, і цього року. Зверталися з листами до Рівненської ОДА, Рівненської обласної ради (4 лютого 2021 року), до Сарненської РДА, до депутата Рівненської обласної ради Людмили Мариніної, до народного депутата України Олександра Аліксійчука (2 липня 2021 року). Але поки що, на жаль, справа не зрушила з місця.

Тому розумію, чому батьки із Жаденя звернулися до народного депутата України по нашому 155-му виборчому округу Віктора М’ялика, який, як дізнаємося з газети «Голос України», підтримує розв’язання проблем, пов’язаних зі створенням належних умов для навчання поліських дітей. Нині клопоче про виділення коштів для завершення добудови ліцею в Дібрівську сусідньої з нами Зарічненської громади, для Вирівської школи у Вирівській громаді, хоча й це не його виборчий округ, клопоче про нову школу в селі Колки Дубровицької громади, домігся виділення коштів і для добудови інших навчальних закладів у низці громад округу. Знаючи людяність Віктора М’ялика, в якого шестеро дітей, жителі села Жадень звернулися саме до нього в надії отримати підтримку, — припускає Федір Хлебович.

І справді, в листі мешканці Жаденя пишуть: «Батькам та учням нашої школи добре відома ваша діяльність у сфері благодійності. Тому звертаємося до вас із проханням допомогти розв’язати проблему щодо продовження фінансування проекту по школі, який сприятиме створенню якісних гігієнічних умов для наших дітей та вчителів».

Ми ознайомили з листом жителів села Жадень Миляцької територіальної громади народного депутата України Віктора М’ялика.

Автори листа просять не бути байдужими до цієї проблеми керівництво області, депутатів Рівненської обласної ради.

Рівне.

Фото надано автором.