Про це йдеться в заяві фракції «Європейська солідарність».

«Лукашенко фактично легітимізує так звані «республіки ЛДНР», адже Білорусь визнала незаконні документи, дозволивши в’їзд на свою територію за так званими «паспортами» і номерними автомобільними знаками з окупованих Російською Федерацією регіонів.

Російські спецслужби і військові формування давно почуваються на території Білорусі як удома. Створення єдиної союзної держави РФ-Білорусь становить пряму загрозу територіальній цілісності і суверенітету України. Наш фактичний кордон із державою-агресором збільшується на третину.

Агресивні натяки диктатора Лукашенка недвозначно дають зрозуміти, що він готовий бути співучасником Путіна щодо вторгнення в Україну і окупації українських територій», — наголошують народні депутати.

Не витримують жодної критики, на їхнє переконання, заклики Лукашенка до так званих прямих переговорів із ватажками бойовиків «ЛДНР». Це публічне підігрування кремлівським сценаріям підтверджує серйозність загроз на нашому північному кордоні.

«Європейська солідарність» закликає українську владу до адекватної, оперативної і жорсткої реакції.

А саме до посилення захисту наших кордонів, збільшення фінансування і забезпечення наших прикордонників та військовослужбовців.

Україна повинна доєднатися до санкційної політики країн Заходу проти Лукашенка.

ЄС наполягає, щоб на першому засіданні у вересні Верховна Рада України проголосувала за їхні ініціативи — про повну заборону закупівлі електроенергії з РФ та Білорусі.

Крім того, Мінськ як майданчик для мирних переговорів стає небезпечним для української делегації у ТКГ. Тому треба шукати іншу локацію для переговорів.

«Україна разом із міжнародним співтовариством має докласти всіх зусиль, аби Лукашенко відповідав за щоденні порушення прав людини, тортури і катування опозиціонерів у білоруських тюрмах, зникнення і вбивства мирних громадян, незгодних із диктаторським режимом, за передачу воєнних злочинців «вагнерівців» своєму суверену Путіну», — переконані політики.

«Так званий «президент» Лукашенко рік тому зник як самостійний політик. Його вустами говорить Кремль. Його дії — це вказівки Путіна. Його ворожі наміри і погрози є не чим іншим, як намірами і погрозами російського агресора. А тому за слова Лукашенка має відповідати й Путін. Українській владі слід активізуватися і донести цей сигнал та розуміння до наших західних партнерів», — ідеться в заяві фракції «ЄС».