«Поточна ситуація повністю контрольована, — повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. — Але, на жаль, фахівці починають фіксувати перші негативні тенденції щодо зростання кількості госпіталізації важких хворих. З огляду на це, Кабмін приймає постанову, якою продовжує режим надзвичайної ситуації та адаптивний карантин до 1 жовтня 2021 року». Упродовж минулого тижня в Україні зроблено майже мільйон щеплень, поінформував очільник уряду. Процес вакцинації надалі прискорюватиметься, а вакцина є в достатній кількості для того, щоб кожен охочий зміг отримати захист, запевнив він.

У зв’язку із продовженням карантину під час засідання Кабінету Міністрів прийнято низку соціальних рішень. А також розглянуто питання щодо тарифів на електроенергію для населення. «За ініціативи та підтримки Президента Володимира Зеленського уряд приймає рішення про те, що тарифи на електроенергію будуть знижені до 1,44 гривні за кіловат для тих домогосподарств, які споживають менше 250 кіловат на місяць. Для тих, хто споживає більше, ціна залишиться без змін — 1,68 гривні», — сказав очільник Кабміну. Відповідну постанову прийняли вчора — і нові тарифи працюватимуть із жовтня цього року.

Д. Шмигаль повідомив, що державна компанія «Нафтогаз» запустила ще один галузевий газовий тарифний план «Комфортний сезон». За ним куб блакитного палива коштуватиме 7,96 гривні з ПДВ, незалежно від ринкової ціни на біржах. Тарифний план діятиме з 1 жовтня цього року до 30 квітня наступного, і це вигідна пропозиція, запевнив Прем’єр-міністр. І наголосив, що «Нафтогаз» пропонує тариф і для комунальних підприємств, які забезпечують населення теплом та гарячою водою. Він дозволяє платити протягом року 7,42 гривні за куб газу. «Закликаю керівників органів місцевого самоврядування не гаяти час і скористатися вигідними пропозиціями, які дозволять збалансовано вирішити питання з тарифами», — зауважив очільник уряду.

Під час засідання Кабінету Міністрів також затвердили державну економічну програму поводження з відпрацьованим ядерним паливом, розраховану до 2025 року. Основа цієї програми — це безпека, наголосив Прем’єр-міністр. Він зробив акцент, зокрема, на будівництві та експлуатації в зоні відчуження централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива з Рівненської, Південноукраїнської та Хмельницької атомних станцій, а також впровадження необхідної інфраструктури для його транспортування. Донині наша країна вивозила відпрацьоване паливо із трьох атомних станцій на технологічну витримку з наступною переробкою до РФ і це коштувало «Енергоатому» майже 200 мільйонів доларів щороку. Тепер ці кошти підуть на технологічний розвиток атомних станцій. «Це важливий символічний крок у тридцяту річницю нашої незалежності», — наголосив глава уряду.

Урядовці також здійснили перерозподіл коштів субвенції у межах надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Проект націлений на якісне відновлення інфраструктури громад на сході країни, які найбільше постраждали від збройної агресії Росії.

Кабінет Міністрів також затвердив порядок та умови надання субвенції місцевим бюджетам на розвиток комунальної інфраструктури, в тому числі й на придбання комунальної техніки. І вдосконалив порядок розподілу субвенції, спрямованої на підтримку ветеранів, у тому числі й учасників бойових дій, які є внутрішньо переміщеними особами. Йдеться про грошову компенсацію для отримання житла. Затвердили також порядок відшкодування коштів для фермерів, які через посуху втратили свої посіви. За гектар повністю втрачених посівів уряд обіцяє виплачувати 4,7 тисячі гривень, але не більш як на 50 га з одного господарства.

На завершення Прем’єр-міністр повідомив, що уряд схвалив усі необхідні акти для реалізації закону про інвестиційних нянь. І більше двох десятків інвесторів уже готові вкласти понад півтора мільярда доларів, наголосив Д. Шмигаль. Окрім того, він запевнив, що кількість угод на ринку землі перевищила п’ять тисяч. Усе працює спокійно в штатному режимі і без конфліктів, вважає Прем’єр-міністр.

Вл. інф.

Фото: kmu.gov.ua