На знімках: конверт та лист-подяка із Великої Британії.

Днями професорка Прикарпатського національного університету та відома письменниця Ольга Деркачова отримала лист із Великої Британії. На подив адресатки, звістка надійшла за підписом самої королеви Єлизавети ІІ. Це була подяка за надіслане ще у квітні співчуття Її Величності з приводу кончини принца Філіпа, герцога Единбурзького.

«У квітні, коли помер принц Філіп, мені подумалося, що цей рік якийсь такий нестерпно важкий, і що співчуття один одному із приводу втрати близьких ми висловлюємо частіше, аніж вітаємо з чим-небудь, — розповідає Ольга Деркачова. — Десь під такими емоціями написала листа зі співчуттями королеві Єлизаветі. Написала від руки (мені здається, що лист від руки в наш час — це вияв особливої поваги), та надіслала».

У листі пані Ольга зазначила, що з дитинства захоплюється Її Величністю, її силою, спокоєм, здатністю та вмінням берегти традицію у сучасному світі. Вже коли стояла в черзі під поштою, пригадала, як колись мріяла написати листа королеві Єлизаветі й запросити її до свого рідного Калуша, показати гарне прикарпатське місто, школу. Мама би спекла щось особливе, а тато приготував би смачну королівську вечерю. Але так і не написала тоді. Чому? Важко сказати. Мабуть, краще було б, ніж нині, з такого сумного приводу.

«Зрозуміло, що відповіді не очікувала, — мовить письменниця. — Та й писала ж не для отримання подяки. Тож дуже здивувалася, коли 9 серпня знайшла в поштовій скриньці конверт, що мандрував до мене з Лондона. У конверті була листівка з висловленням вдячності за слова співчуття. Уявляєте? З Букінгемського палацу. Емоції переповнювали. Напевно, найбільше було здивування. Звісно, що приємно. А потім стало трішки сумно від того, що є світ, у якому все якось вихованіше й простіше, і цей світ не той, у якому ти живеш. Адресу королеви Єлизавети простіше знайти й отримати від неї відповідь, аніж іноді достукатися до наших чиновників. Коли написала про лист із Букінгемського палацу в соцмережах, вчителі Долинщини (там від початку року проблеми з виплатами зарплат) сумно жартують, що вони від своїх місцевих можновладців не можуть дочекатися відповіді вже три місяці, а тут від королеви отримала».

Як відомо, королівська родина замовила для Королеви Великої Британії Єлизавети ІІ вишиванку з Полтавщини в традиційному виконанні — білим по білому. Можливо, тепер захочуть і в гуцульському стилі.

І насамкінець таке. Мріяти ніколи не завадить. А ще краще — втілювати свої найнеймовірніші фантазії. Незважаючи на відстані, вік, час, ієрархію та інші критерії, що іноді вважаються перешкодами до реалізації задумів. А лист-подяка від Єлизавети ІІ — це не лише етикет британської королівської сім’ї, а й традиції держави, самоповага та відповідальність.

Івано-Франківська область.

Фото надано О. Деркачовою.